Tudomány
Cave where the Dead Sea scrolls were located

Ismeretlen holt-tengeri tekercsek rejtőzhetnek a Júdeai-sivatagban

24.hu
24.hu

2018. 01. 23. 13:24

Régészek egy csoportja abban az újonnan azonosított kumráni barlangban folytat feltárásokat, melyben a jelek szerint egykor holt-tengeri tekercseket tároltak. A szakértők úgy vélik, nem lehetetlen, hogy a térségben újabb iratok várnak felfedezésre.
Korábban a témában:

A holt-tengeri tekercsek első darabjaira az 1940-es évek végén bukkantak rá a Kumráni-hegység egyik barlangjában. Később aztán további barlangokat találtak, melyekből egyre több és több tekercs került elő.

A több mint 900 kézirattól származó töredékek nagyjából 2000 évesek. A szövegeket héber, arámi és görög nyelven írták, de hogy pontosan kik is készíthették őket, az rejtély. Sok kutató úgy véli, hogy a tekercseket egy zsidó szekta tagjai, az esszénusok hozták létre.

A 12 barlangból 11-et 1947 és 1956 között fedezték fel, a 12. üreg azonosítását pedig 2017 februárjában jelentették be. A kutatók akkor azt mondták, a barlangot a 20. században kifosztották.

A lelőhelyen csak egy üres tekercset, illetve néhány törött agyagedényt, szövetdarabot és bőrszíjat találtak. Az Oren Gutfeld, a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa által vezetett csapat a kutatás során arra jutott, hogy utóbbi tárgyak segítségével tárolták egykor az iratokat.

Gutfeld jelenleg kollégájával, Randall Price-szal, a Liberty Egyetem munkatársával vezet feltárást a 12. barlangban.

Dr. Gutfeld és én december óta vagyunk Kumránban, ahol a kumráni régió egyik új barlangját tárjuk fel a csapatunkkal

– mondta Price a Live Science-nek. A szakértő szerint a csoport rövidesen beszámol az eddigi eredményekről.

2016-ban az izraeli Régiségek Hatósága bejelentette, hogy új programot hoz létre a Júdeai-sivatag azonosítatlan barlangjainak felfedezésére és vizsgálatára. A szervezet szerint elképzelhető, hogy bizonyos üregekben újabb tekercsek rejtőzködnek, hiszen az elmúlt években rengeteg fosztogatót kaptak el ismeretlen iratok töredékeivel.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.