Tudomány

Ez a kullancs akár halálos húsallergiát okozhat

A kullancs talán az egyik leggyűlöltebb állat, és nem ok nélkül: kellemetlen és halálos betegségeket terjesztenek, mint például a Lyme-kór, agyhártyagyulladás vagy a kutyákra végzetes babézia. Ezekkel többé-kevésbé meg is tanultunk együtt élni, és sokan mindent el is követnek a megelőzés érdekében.

Létezik azonban egy Amerikában honos kis vérszívó, amelynek csípése után

komoly allergia alakul ki a vörös húsokra, mint marha, sertés vagy vad.

Egyéni érzékenységen múlik, de a tünetek általában 5-7 órával a hús fogyasztását követően jelennek meg: kiütések, ödémák, viszketés, gyomorgörcs, nehézlégzés, legrosszabb esetben akár halálos kimenetelű anafilaxiás sokk.

Terjeszkedni kezdett

Az állat az Amblyomma americanum, angol nevén lone star kullancs, ami a hátán látható, Texashoz hasonló foltra utal. Magyarországot eddig elkerülte, de Európa számos más országában, Japánban, Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában is okozott már riadalmat. hasonló esetekből kiindulva szinte biztosra vehetjük, hogy előbb-utóbb hazánkban is felbukkan.

Wikipedia

Amiért most a ismét a hírekbe került ez az ízeltlábú, hogy mintha rohamosan terjedni kezdett volna az Egyesült Államok délkeleti részén található elterjedési területéről. Pontosabban a tünetek bukkannak fel egyre több helyen, a kutatók épp azt vizsgálják, a kullancs kezdett vándorolni, vagy más fajok is képesek csípésükkel ételallergiát kiváltani.

Allergiával nem lehet fertőzni

Az allergia szervezetünk túlzott immunválasza, nem vírus vagy baktérium okozza, márpedig a kullancsok a kórokozók terjesztésében jeleskednek. Hogy is van ez? Úgy, hogy a vörös húsokban (is) megtalálható egy alfa-galaktóz nevű szacharid, és ezt hordozza a kullancs is.

Az emésztőrendszerbe jutva nem okoz problémát, de az ízeltlábú csípésével az anyag a véráramba kerül, és ez már baj: hatására a szervezetben ellenanyag termelődik.

Semmiféle előjele nincs, a tünetek csak 5-7 órával azután jelentkeznek, hogy az illető vörös húst fogyasztott. A reakció egyénfüggő, van akinél semmi nem történik, más már az első alkalommal súlyos tüneteket produkál.

(Kiemelt kép: Christian Gautier / Biosphoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik