Tudomány

Óriási halálfej húz el a Föld mellett

24.hu
24.hu

2017. 12. 29. 12:16

Jövőre ismét megközelíti bolygónkat az űrkoponya, amely legutóbb 2015-ben épp Halloween idején tette tiszteletét.
Korábban a témában:

Az aszteroidát csak 2015-ben fedezték fel, meglehetősen szokatlan pályája miatt. A csillagászok 2015 TB145 névvel illették, és abban az évben október 31-én 486 ezer kilométerre közelítette meg a Földet. Nem veszélyes közelség, de mégsem sokkal több, mint a Föld-Hold távolság.

Különös alakja és megjelenésének ideje miatt egy csapásra a média kedvence lett, nevezték Nagy Töknek, Halloween Aszteroidának, Űrkoponyának. Bizonyos szögből utóbbi elnevezés valóban nagyon találó még akkor is, ha csak a képzeletünk játszik velünk. Paraeidoliának nevezzük azt, amikor bármilyen „pont, pont, vesszőcske” elrendezésben emberi arcot, esetünkben koponyát látunk.

A rasszizmus és a Marson látott arc összefügg
Pedig minden itt kezdődik: "Levelet kaptam life!" :)

Spanyol csillagászok számításai szerint az űrbéli halálfej 2018 novemberében ismét felbukkan, ám a korábbinál jóval távolabb, a Hold távolságának 105-szörösére húz el mellettünk. Körülbelül három évente bukkan fel, legközelebb 2088-ban lesz viszonylag Földközelben, ami 20 holdtávolságot jelent.

Tudósok szerint a 2015 TB145 egykor üstökösként róhatta útját a Nap körül, de mára elvesztette vizét és illékony gázait. Átmérője nagyjából 650 méter, alakja lapított ellipszoid, körülbelül háromóránként fordul meg a saját tengelye körül. felszíne annyira sötét, hogy csak a beeső napfény öt-hat százalékát veri vissza.

(Kiemelt kép: J. A. Peñas / SINC)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.