Tudomány

Óriási halálfej húz el a Föld mellett

24.hu
24.hu

2017. 12. 29. 12:16

Jövőre ismét megközelíti bolygónkat az űrkoponya, amely legutóbb 2015-ben épp Halloween idején tette tiszteletét.
Korábban a témában:

Az aszteroidát csak 2015-ben fedezték fel, meglehetősen szokatlan pályája miatt. A csillagászok 2015 TB145 névvel illették, és abban az évben október 31-én 486 ezer kilométerre közelítette meg a Földet. Nem veszélyes közelség, de mégsem sokkal több, mint a Föld-Hold távolság.

Különös alakja és megjelenésének ideje miatt egy csapásra a média kedvence lett, nevezték Nagy Töknek, Halloween Aszteroidának, Űrkoponyának. Bizonyos szögből utóbbi elnevezés valóban nagyon találó még akkor is, ha csak a képzeletünk játszik velünk. Paraeidoliának nevezzük azt, amikor bármilyen „pont, pont, vesszőcske” elrendezésben emberi arcot, esetünkben koponyát látunk.

A rasszizmus és a Marson látott arc összefügg
Pedig minden itt kezdődik: "Levelet kaptam life!" :)

Spanyol csillagászok számításai szerint az űrbéli halálfej 2018 novemberében ismét felbukkan, ám a korábbinál jóval távolabb, a Hold távolságának 105-szörösére húz el mellettünk. Körülbelül három évente bukkan fel, legközelebb 2088-ban lesz viszonylag Földközelben, ami 20 holdtávolságot jelent.

Tudósok szerint a 2015 TB145 egykor üstökösként róhatta útját a Nap körül, de mára elvesztette vizét és illékony gázait. Átmérője nagyjából 650 méter, alakja lapított ellipszoid, körülbelül háromóránként fordul meg a saját tengelye körül. felszíne annyira sötét, hogy csak a beeső napfény öt-hat százalékát veri vissza.

(Kiemelt kép: J. A. Peñas / SINC)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.