Tudomány

Brit kutatók szimulálták Westeros és Essos éghajlatát

A Trónok harca című sorozatnak vannak ám klímakutató rajongói is, akiket igencsak érdekel a George R. R. Martin által megálmodott világ éghajlata.

A Bristoli Egyetem kutatói egy klímamodellt felhasználva rekonstruálták a Trónok harca világának éghajlatát – számol be az egyetem oldala.

Az eredmények alapján a Westeros északi részén húzódó Fal régiójának klímája a lappföldi éghajlatra emlékeztet. A Lannister-ház otthona, Caster-hegy éghajlata ezzel szemben olyan, mint a texasi Houston, vagy a kínai Csangsa környékének klímája.

A modell szélerősségre és irányra vonatkozó információi azt is megmagyarázzák, hogy miért a Vasflotta uralja a tengereket, illetve, hogy miként alakultak ki az essosi szabad városok és Westeros közti tengeri kereskedelmi útvonalak. A szakértők a hőmérsékleti adatok alapján ráadásul egy olyan hibernációs zónát is azonosítottak, ahol a mások átvészelhetik a nyarakat.

Dan LuntCarrie Lear és Gavin Foster legújabb eredményeiket érdekes módon mutatták be.

Samwell Tarly szerzősége alatt megjelent tanulmányt a Királyvári Királyi Társaság Filozófiai Kiadványai című fiktív folyóiratban közölték.

A publikáció nemes valyr és dothraki nyelven is elérhető.

Samwell szerint a meghosszabbodott évszakokat a bolygó különös, „bukdácsoló” keringése váltja ki. Mivel az égitest tengelyének dőlése váltakozik, egyazon félgömbön sokszor elhúzódhatnak a nyarak és telek.

A bolygó bukdácsoló tengelye magyarázatot adhat a hosszú évszakokra, kép: Dan Lunt, University of Bristol

Az óvárosi Fellegvár hallgatója azt is megállapította, hogy a sárkányok és a túlzásba vitt futótűzhasználat miatt jelentősen nőhet a légköri üvegházhatású gázok koncentrációja. Ez idővel globális felmelegedéshez vezethet. Samwell úgy gondolja, hogy amennyiben a szén-dioxid-szint megduplázódik, úgy az átlaghőmérséklet 2,1 Celsius-fokkal fog emelkedni.

Tudományos haszna is van

Dan Lunt, az egyetem Földrajztudományi  Karának munkatársa szerint a klímamodellek nem csupán a földi éghajlat elemzésére használhatóak. A modelleket alkalmazhatják valódi és kitalált bolygók szimulálására is, amíg ismerik a fontosabb szárazföldi magasságok és pozíciók, illetve az óceáni mélységek adatait.

Ez a munka kissé szórakoztató, ugyanakkor komoly oldala is van

– mondta Carrie Lear. A szakértő hozzátette, az efféle vizsgálatokkal valódi fizikai folyamatokat tanulmányozhatnak, melyek a felmelegedő és lehűlő éghajlatban is megfigyelhetőek. A Westerosra és Essosra vonatkozó információk segítségével ráadásul a legújabb klímamodelleket is tesztelhetik.

Gavin Foster, a Southamptoni Egyetem szakértője szerint az ilyen modellek nemcsak a Föld múltjának, hanem jövőjének vizsgálatára is alkalmasak.

(Kiemelt kép: HBO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik