Tudomány

Brit kutatók szimulálták Westeros és Essos éghajlatát

24.hu
24.hu

2017. 12. 20. 12:03

A Trónok harca című sorozatnak vannak ám klímakutató rajongói is, akiket igencsak érdekel a George R. R. Martin által megálmodott világ éghajlata.
Korábban a témában:

A Bristoli Egyetem kutatói egy klímamodellt felhasználva rekonstruálták a Trónok harca világának éghajlatát – számol be az egyetem oldala.

Az eredmények alapján a Westeros északi részén húzódó Fal régiójának klímája a lappföldi éghajlatra emlékeztet. A Lannister-ház otthona, Caster-hegy éghajlata ezzel szemben olyan, mint a texasi Houston, vagy a kínai Csangsa környékének klímája.

A modell szélerősségre és irányra vonatkozó információi azt is megmagyarázzák, hogy miért a Vasflotta uralja a tengereket, illetve, hogy miként alakultak ki az essosi szabad városok és Westeros közti tengeri kereskedelmi útvonalak. A szakértők a hőmérsékleti adatok alapján ráadásul egy olyan hibernációs zónát is azonosítottak, ahol a mások átvészelhetik a nyarakat.

Dan LuntCarrie Lear és Gavin Foster legújabb eredményeiket érdekes módon mutatták be.

Samwell Tarly szerzősége alatt megjelent tanulmányt a Királyvári Királyi Társaság Filozófiai Kiadványai című fiktív folyóiratban közölték.

A publikáció nemes valyr és dothraki nyelven is elérhető.

Samwell szerint a meghosszabbodott évszakokat a bolygó különös, „bukdácsoló” keringése váltja ki. Mivel az égitest tengelyének dőlése váltakozik, egyazon félgömbön sokszor elhúzódhatnak a nyarak és telek.

A bolygó bukdácsoló tengelye magyarázatot adhat a hosszú évszakokra, kép: Dan Lunt, University of Bristol

Az óvárosi Fellegvár hallgatója azt is megállapította, hogy a sárkányok és a túlzásba vitt futótűzhasználat miatt jelentősen nőhet a légköri üvegházhatású gázok koncentrációja. Ez idővel globális felmelegedéshez vezethet. Samwell úgy gondolja, hogy amennyiben a szén-dioxid-szint megduplázódik, úgy az átlaghőmérséklet 2,1 Celsius-fokkal fog emelkedni.

Tudományos haszna is van

Dan Lunt, az egyetem Földrajztudományi  Karának munkatársa szerint a klímamodellek nem csupán a földi éghajlat elemzésére használhatóak. A modelleket alkalmazhatják valódi és kitalált bolygók szimulálására is, amíg ismerik a fontosabb szárazföldi magasságok és pozíciók, illetve az óceáni mélységek adatait.

Ez a munka kissé szórakoztató, ugyanakkor komoly oldala is van

– mondta Carrie Lear. A szakértő hozzátette, az efféle vizsgálatokkal valódi fizikai folyamatokat tanulmányozhatnak, melyek a felmelegedő és lehűlő éghajlatban is megfigyelhetőek. A Westerosra és Essosra vonatkozó információk segítségével ráadásul a legújabb klímamodelleket is tesztelhetik.

Gavin Foster, a Southamptoni Egyetem szakértője szerint az ilyen modellek nemcsak a Föld múltjának, hanem jövőjének vizsgálatára is alkalmasak.

(Kiemelt kép: HBO)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man at the psychotherapist, lying on couch, emotionally speaking, discussing with psychotherapist his problems, practitioner making some notes. Horizontal photo banner for website header design
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.