Tudomány
View of flowers blooming in park

A klímaváltozás a virágzást is befolyásolja

24.hu
24.hu

2017. 11. 07. 11:25

Rengeteg anekdotikus bizonyíték van arra, hogy napjainkban a virágok egyre korábban nyílnak, és hoznak termést, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Egészen mostanáig azonban nem sikerült tudományos tényekkel is igazolni a jelenséget.
Korábban a témában:

Az, hogy a globális felmelegedés hat a növények – például az árpa, a karfiol, vagy éppen a kávé – elterjedésére, régóta ismert tény. Az azonban, hogy az éghajlatváltozás miként befolyásolja az élőlények fejlődését, sokkal vitatottabb kérdés.

Will Pearse, a Utah-i Állami Egyetem munkatársa szerint anyja minden tavasszal beszámol róla, hogy a kertjében található hóvirágok egyre korábban nyílnak. A kérdés az, hogy az efféle megfigyelések vajon a hőmérséklet, a csapadék és egyéb időjárási minták kiszámíthatatlanságára utalnak, vagy valami egyéb dolog áll a háttérben?

Egészen mostanáig a szakértőknek nem volt eszköze ahhoz, hogy összegyűjtsék az eltérő adatokat. A közelmúltban azonban Pearse és kollégái egy új statisztikai számítás segítségével képesek voltak kiszűrni a mostani és régebbi megfigyelésekből a lényeges információkat – számol be a Science Daily. A kutatók emellett 200 évre visszamenőleg egyes növénygyűjtemények adatait is elemezték.

Pearse szerint a csapatnak sikerült olyan eljárást létrehoznia, mellyel el tudták dönteni a régóta folyó vitát. Az adatok alapján a virágzás kezdetének és végének relatív ideje valóban módosult az utóbbi időkben.

Ez erőteljes bizonyíték a klímaváltozásra

– mondta a kutató.

Charles Davis, a Harvard Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője úgy véli, a múltbéli és napjaink virágzási mintájának szembeállításával újabb bepillantást nyertek abba, hogy miként hatott az emberi tevékenység az éghajlatra.

Az új vizsgálat azt is igazolta, hogy milyen fontos a tudomány számára a lakossági megfigyelés, hiszen az információk jelentős része laikusoktól származott.

(Kiemelt kép: moodboard/Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szerdán lefagy az ország harmada

Kommentek

Demonstrtors gather outside the Parliament to protest against Brexit, waving EU and Union flags and a placard reading 'Brexit Is It Worth It?', London on September 12, 2018. Conservatives MPs opposed to Mrs May's Brexit Plan have met to discuss how and when they could force her to stand down as Prime Minister. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.