Tudomány

Mesterségesen lefagyasztottak egy erdőt

Az amerikai mezőgazdasági társaság kutatói egy fagyos éjszakán vízpermetet szórtak egy kísérleti erdőre, ezzel modellezték a klímaváltozással egyre gyakrabban várható jégviharok hatásait a fák egészségére. Jégviharok olyankor alakulnak ki, amikor az alacsony felhőkben megfagy a pára, és mindent vastag jégréteg von be – hogyan befolyásolják az erdők egészségét.

A jég hatását vizsgálják

A tudósok korábban már tanulmányozták az erdőtüzek és a savas eső hatását, a jégviharok következményeit viszont eddig még nem vizsgálták közelebbről.

A célpont a New Hampshire-i Hubbard Brook erdő volt, ezt kifejezetten kísérleti célokra tartja fenn a mezőgazdasági minisztérium. Három, kosárlabdapálya méretű területet jelöltek ki, ezekre tűzoltófecskendővel különböző mennyiségű vizet juttattak a közeli patakból. így hozták létre a jegesedés három fokozatát.

Ezután a kutatócsoport ezután egy éven át összehasonlítja a jeges részek életét a közeli, érintetlen erdőkével: összevetik az erdő egészségének jellemzőit, a talaj tápanyagainak körforgását, a regenerációképességet és a vadállományt.

Egy kevés jég jót tesz

A legelső eredmények szerint az enyhe jegesedés még jót is tesz az erdőnek, mert „megnyirbálja” a lombkoronát, helyet csinál az új hajtásoknak.

Egy-egy jegesedés esetére elegendő széntartalékuk van a fáknak, hogy újra leveleket hajtsanak és helyrejöjjenek

–  magyarázta Lindsey Rustad, az amerikai mezőgazdasági minisztérium erdészeti kutatója. Ha azonban a klímaváltozással gyakoribbá válnak a jégviharok, a fáknak nem maradnak tartalékaik a regenerációhoz. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik