Tudomány
High voltage power lines with electricity pylons at twilight.

Néhány éven belül forradalmat érhetünk el az energiatermelésben

24.hu
24.hu

2017. 12. 14. 12:28

Egy új tanulmány szerint a közeljövőben lézeralapú technológiával, radioaktív anyagok és radioaktív hulladék nélkül hozható majd létre a fúzió.
Korábban a témában:

Heinrich Hora, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa által vezetett csapat szerint a lézerek fejlődésével a közeljövőben olyan eredményt érhetünk el, melyet korábban lehetetlennek gondoltak. A szakértők tanulmányukban azt írják, lézerrel, valamint a hidrogén és bór reakciójával fúziós energiát fogunk létrehozni – számol be a Phys.org.

Hora és kollégái úgy gondolják, hogy a hidrogén-bór fúzió nem csupán kivitelezhető, de közelebb áll a megvalósításhoz, mint sok más megközelítés, például a deutérium-trícium fúzió. Utóbbit az amerikai NIF-ben (National Ignition Facility) és az építés alatt álló ITER-ben (International Thermonuclear Experimental Reactor) is igyekeznek létrehozni.

Hora már az 1970-es években azt jósolta, hogy a hidrogén és bór fúziója termikus egyensúly nélkül is elérhető. Az új tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a reakció két erős, gyors kitöréseket produkáló lézerrel valósítható meg, melyek nem lineáris erők segítségével nyomják össze a magokat.

A hidrogén-bór fúzió nem termel neutronokat, sem radioaktív anyagot. Sőt, sok más módszertől, például a szén- és az atomenergiától eltérően az efféle reakcióval létrehozott energia egyből elektromossággá alakítható.

Eddig a tudósok azt hitték, hogy az ilyen fúzióhoz elképesztő hőmérséklet és sűrűség szükséges.

A lézertechnológia fejlődése, valamint az utóbbi idők kísérletei viszont azt mutatják, hogy sokkal közelebb állunk a hidrogén-bór fúzió használható megvalósításához, mint eddig hittük.

Az új tanulmányban a nemzetközi csapat azt mutatja be, hogy Hora terveit alapul véve milyen ütemterv szerint lehetne kifejleszteni egy hidrogén-bór fúzióval működő reaktort.

Ha a kutatások a következő években nem fednek fel semmilyen nagyobb mérnöki akadályt, a reaktor prototípusa egy évtizeden belül elkészülhet

– mondta Warren McKenzie, a HB11 Energy vezérigazgatója. Az ausztrál cég birtokolja azokat a szabadalmakat, melyek a reakció eléréséhez szükségesek.

McKenzie hozzátette, a technológia megvalósítása mérnöki szempontból viszonylag egyszerűnek ígérkezik.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.