Tudomány

Néhány éven belül forradalmat érhetünk el az energiatermelésben

Egy új tanulmány szerint a közeljövőben lézeralapú technológiával, radioaktív anyagok és radioaktív hulladék nélkül hozható majd létre a fúzió.

Heinrich Hora, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa által vezetett csapat szerint a lézerek fejlődésével a közeljövőben olyan eredményt érhetünk el, melyet korábban lehetetlennek gondoltak. A szakértők tanulmányukban azt írják, lézerrel, valamint a hidrogén és bór reakciójával fúziós energiát fogunk létrehozni – számol be a Phys.org.

Hora és kollégái úgy gondolják, hogy a hidrogén-bór fúzió nem csupán kivitelezhető, de közelebb áll a megvalósításhoz, mint sok más megközelítés, például a deutérium-trícium fúzió. Utóbbit az amerikai NIF-ben (National Ignition Facility) és az építés alatt álló ITER-ben (International Thermonuclear Experimental Reactor) is igyekeznek létrehozni.

Hora már az 1970-es években azt jósolta, hogy a hidrogén és bór fúziója termikus egyensúly nélkül is elérhető. Az új tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a reakció két erős, gyors kitöréseket produkáló lézerrel valósítható meg, melyek nem lineáris erők segítségével nyomják össze a magokat.

A hidrogén-bór fúzió nem termel neutronokat, sem radioaktív anyagot. Sőt, sok más módszertől, például a szén- és az atomenergiától eltérően az efféle reakcióval létrehozott energia egyből elektromossággá alakítható.

Eddig a tudósok azt hitték, hogy az ilyen fúzióhoz elképesztő hőmérséklet és sűrűség szükséges.

A lézertechnológia fejlődése, valamint az utóbbi idők kísérletei viszont azt mutatják, hogy sokkal közelebb állunk a hidrogén-bór fúzió használható megvalósításához, mint eddig hittük.

Az új tanulmányban a nemzetközi csapat azt mutatja be, hogy Hora terveit alapul véve milyen ütemterv szerint lehetne kifejleszteni egy hidrogén-bór fúzióval működő reaktort.

Ha a kutatások a következő években nem fednek fel semmilyen nagyobb mérnöki akadályt, a reaktor prototípusa egy évtizeden belül elkészülhet

– mondta Warren McKenzie, a HB11 Energy vezérigazgatója. Az ausztrál cég birtokolja azokat a szabadalmakat, melyek a reakció eléréséhez szükségesek.

McKenzie hozzátette, a technológia megvalósítása mérnöki szempontból viszonylag egyszerűnek ígérkezik.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik