Tudomány

Megtalálták a helyet, ahol Iulius Caesar partra szállt Britanniában

24.hu
24.hu

2017. 11. 30. 10:09

Régészek egy csoportja azonosította azt a helyet, ahol Iulius Caesar nagy valószínűséggel megkezdte Britannia invázióját időszámítás előtt 54-ben. A római hadvezér az Anglia nyugati részén fekvő Thanet szigetén, a Pegwell-öbölben szállhatott partra.
Korábban a témában:

A Leicesteri Egyetem csapata a helyszínen egy 5 méter széles árkot tárt fel, melyben agyagedények és fegyverek töredékeire bukkantak – számol be az IFLScience. A maradványok szénizotópos vizsgálata alapján a leletek az időszámítás előtti 1. századból származnak. A szakértők szerint ez az első régészeti bizonyíték Iulius Caesar britanniai inváziójára.

Az árok sokban emlékeztet a franciaországi Alesiaánál feltárt római védelmi rendszerre. A kutatók szerint a nyugat-angliai árok egy nagyobb erődhöz tartozhat, mely akár 20 hektáros is lehet.

Kép: University of Leicester

A hatalmas erőd védhette Caesar 800 hajós flottáját, amely egy közeli partszakasznál kötött ki. A Pegwell-öböl a környéken az egyetlen nyílt öböl, mely elég nagy ennyi hajó befogadásához. A helyszín ráadásul a Caesar által leírtakkal is összhangban van.

Andrew Fitzpatrick, a Leicesteri Egyetem munkatársa szerint a szirtek, a nagy nyílt öböl és a közeli, magasabban fekvő terület mind arra utalnak, hogy az időszámítás előtt 54-es partra szállás a Pegwell-öbölben történt. Korábban a szakértők úgy gondolták, hogy a régió túl messze fekszik a parttól, 2000 évvel ezelőtt azonban jóval közelebb lehetett a tengerhez.

Bár a középkorig Thanetet egy csatorna választotta el a szárazföldtől, a római hadseregnek feltehetőleg nem okozott problémát az átkelés.

Britannia római inváziója nem sokkal azután kezdődött, hogy Caesar elfoglalta Galliát. A helyiek ellenállása, a szélsőséges időjárás és egy gall felkelés miatt azonban a hadjárat kudarcba fulladt.

Bár Britanniát Claudius császár 43-as hódításáig nem csatolták a birodalomhoz, Caesar nem volt teljesen sikertelen, hiszen több szerződést is kötött a helyiekkel. Ezek a szövetségek a későbbiekben sokat segítettek a rómaiaknak.

Ez volt a kezdete Britannia állandó, közel 400 évig tartó római megszállásának, amely Walest és Skócia bizonyos részeit is érintette, ami azt sugallja, hogy Claudius később kiaknázta Caesar örökségét

– mondta Colin Haselgrove, a régészeti projekt vezetője.

(Kiemelt kép: University of Leicester)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.