Tudomány

Megtalálták a helyet, ahol Iulius Caesar partra szállt Britanniában

24.hu
24.hu

2017. 11. 30. 10:09

Régészek egy csoportja azonosította azt a helyet, ahol Iulius Caesar nagy valószínűséggel megkezdte Britannia invázióját időszámítás előtt 54-ben. A római hadvezér az Anglia nyugati részén fekvő Thanet szigetén, a Pegwell-öbölben szállhatott partra.
Korábban a témában:

A Leicesteri Egyetem csapata a helyszínen egy 5 méter széles árkot tárt fel, melyben agyagedények és fegyverek töredékeire bukkantak – számol be az IFLScience. A maradványok szénizotópos vizsgálata alapján a leletek az időszámítás előtti 1. századból származnak. A szakértők szerint ez az első régészeti bizonyíték Iulius Caesar britanniai inváziójára.

Az árok sokban emlékeztet a franciaországi Alesiaánál feltárt római védelmi rendszerre. A kutatók szerint a nyugat-angliai árok egy nagyobb erődhöz tartozhat, mely akár 20 hektáros is lehet.

Kép: University of Leicester

A hatalmas erőd védhette Caesar 800 hajós flottáját, amely egy közeli partszakasznál kötött ki. A Pegwell-öböl a környéken az egyetlen nyílt öböl, mely elég nagy ennyi hajó befogadásához. A helyszín ráadásul a Caesar által leírtakkal is összhangban van.

Andrew Fitzpatrick, a Leicesteri Egyetem munkatársa szerint a szirtek, a nagy nyílt öböl és a közeli, magasabban fekvő terület mind arra utalnak, hogy az időszámítás előtt 54-es partra szállás a Pegwell-öbölben történt. Korábban a szakértők úgy gondolták, hogy a régió túl messze fekszik a parttól, 2000 évvel ezelőtt azonban jóval közelebb lehetett a tengerhez.

Bár a középkorig Thanetet egy csatorna választotta el a szárazföldtől, a római hadseregnek feltehetőleg nem okozott problémát az átkelés.

Britannia római inváziója nem sokkal azután kezdődött, hogy Caesar elfoglalta Galliát. A helyiek ellenállása, a szélsőséges időjárás és egy gall felkelés miatt azonban a hadjárat kudarcba fulladt.

Bár Britanniát Claudius császár 43-as hódításáig nem csatolták a birodalomhoz, Caesar nem volt teljesen sikertelen, hiszen több szerződést is kötött a helyiekkel. Ezek a szövetségek a későbbiekben sokat segítettek a rómaiaknak.

Ez volt a kezdete Britannia állandó, közel 400 évig tartó római megszállásának, amely Walest és Skócia bizonyos részeit is érintette, ami azt sugallja, hogy Claudius később kiaknázta Caesar örökségét

– mondta Colin Haselgrove, a régészeti projekt vezetője.

(Kiemelt kép: University of Leicester)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.