Tudomány

Páratlan leletekre bukkantak az amatőr kincsvadászok

24.hu
24.hu

2017. 09. 29. 12:41

Lenyűgöző leletegyüttesre bukkant két amatőr kincsvadász a délnyugat-angliai Gloucestershire-ben. A bronztárgyak a római uralom utolsó évtizedeiből, időszámítás szerint 318-450-ből  származnak. A leletek közt olyan is akad, melyhez hasonló eddig nem került elő Anglia területén.
Korábban a témában:

Pete Cresswell sógorával, Andrew Boughtonnal találta meg a leleteket. A kincsvadász szerint az ember ritkán botlik ekkora mennyiségű római kori bronztárgyba. Cresswell sógorával együtt összesen közel 40 éve használ fémdetektort a kincsek felkutatásához, ezekhez hasonlót azonban eddig nem látott.

Amint rájöttem, hogy a tárgyak történelmi jelentőségűek, felvettem a kapcsolatot a helyi régészcsapattal, akik hasonlóan izgatottak voltak a felfedezés miatt

– mondta a férfi. Cresswell hozzátette, nagy megtiszteltetés, hogy hozzájárulhatott a helyi és a brit történelem megismeréséhez.

A leletek közt az egyik legérdekesebb egy nyelvét öltögető kutya szobra, melyhez hasonló eddig nem került elő Angliában. A szakértők úgy vélik, hogy a műalkotásnak a korabeliek gyógyító erőt tulajdonítottak – a kutyák ugyanis sebeik nyalogatásával ápolják magukat.

A kutatók szerint a szobrok a közeli Lydney-i gyógyító szentélyhez tartozhattak, ugyanakkor az sem lehetetlen, hogy Cresswellék egy eddig ismeretlen kultusz nyomára akadtak.

A tárgyak azért is különösek, mert a jelek alapján szándékosan semmisítették meg és rejtették el őket. A helyszínen dolgozó szakemberek nem zárják ki, hogy egy fémműves törte össze a tárgyakat, hogy aztán megolvasztva újra felhasználhassa az alapanyagukat.

A leletegyüttes a szobrokon kívül fémdobozok, ékszerek, edények, csatok és bútoralkatrészek töredékeit is tartalmazza.

A tárgyakat jelenleg speciális körülmények közt őrzik a Bristoli Múzeumban. A maradványok pontos lelőhelyét egyelőre nem fedték fel, nehogy a kincsvadászok kárt okozzanak a helyszínen. A szakértők bíznak benne, hogy a területen újabb tárgyakat találnak majd.

(Science Alert)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. november 30.
Áder János köztársasági elnök vízzel koccint a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 kiállításán a Millenárison, a háromnapos rendezvény utolsó napján, 2016. november 30-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.