Tudomány
Painted turtle resting on a log.

A teknősök úgy vészelik át a hideget, hogy a fenekükön veszik a levegőt

24.hu
24.hu

2017. 11. 28. 11:34

A tél általában nem könnyű időszak a vadon élő állatok számára. Az élőlényeknek azonban vannak trükkjeik a hideg napok átvészelésére. A teknősök például anyagcseréjüket állítják át takarékos üzemmódra.
Korábban a témában:

A teknősök ektoterm élőlények, azaz külső forrásra van szükségük testük felmelegítésére. Éppen ezért testhőjük a környezetükhöz igazodik: ha a víz, melyben az állatok mozognak, 1 Celsius-fokos, úgy a teknősök teste is.

Meglepő lehet, de az élőlények akár egy befagyott tóban is elboldogulnak, pedig hozzánk hasonlóan tüdejük van, azaz levegőt lélegeznek. Hogy mégis hogyan képesek az állatok ilyen körülmények közt életben maradni? Nos, a választ a testhőmérséklet és az anyagcsere kapcsolatánál kell keresni.

A hidegebb környezetben a teknősök testhőmérséklete alacsonyabb, ezzel pedig az anyagcseréjük is lelassul.

Más szóval, a hűvösben kevesebb energiát és oxigént igényel a szervezetük.

Azt a kevés oxigént, melyre mégis szükségük van, a tó vizéből veszik fel. A teknősök testén rengeteg véredény található, az állatok ezek segítségével nyerik ki a folyadékból az oxigént. Néhány fajnak pedig az egyik leghatékonyabb testrésze épp a feneke.

A jelenség tudományos megnevezése a kloákalégzés.

Persze a fentiek ellenére az ektoterm létnek is megvannak a maga hátrányai.

Néhány kivételt (például a Terrapene nem képviselőit) leszámítva a felnőtt teknősök a fagyot nem tudják átvészelni. Ez az oka annak, hogy az édesvízi fajok télen a többnyire stabil hőmérsékletű tavakban hibernálják magukat.

Egy befagyott állóvízben ugyanakkor idővel drámaian csökkenhet az oxigénszint. Egyes élőlények, például az aligátorteknősök és a díszes ékszerteknősök, bizonyos ideig még ezzel is képesek megbirkózni. Ezek a fajok olyan anyagcserére állnak át, mely egyáltalán nem igényel oxigént.

Sokáig viszont ez sem tartható fenn, ugyanis az efféle anyagcserével veszélyes savak képződnek a szövetekben.

Aligátorteknős Kép: Wikimedia Commons/Dakota L.

Különleges életmódjuk miatt a szakértők még mindig igen keveset tudnak a teknősök trükkjeiről.

Napjainkban a teknősfajok mintegy kétharmadát fenyegeti a kihalás. A viselkedésük és a téli igényeik alaposabb megértése elengedhetetlen, ha meg akarjuk óvni őket.

(Via: Business Insider, kiemelt kép: Alberthep/Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.