Tudomány
Painted turtle resting on a log.

A teknősök úgy vészelik át a hideget, hogy a fenekükön veszik a levegőt

24.hu
24.hu

2017. 11. 28. 11:34

A tél általában nem könnyű időszak a vadon élő állatok számára. Az élőlényeknek azonban vannak trükkjeik a hideg napok átvészelésére. A teknősök például anyagcseréjüket állítják át takarékos üzemmódra.
Korábban a témában:

A teknősök ektoterm élőlények, azaz külső forrásra van szükségük testük felmelegítésére. Éppen ezért testhőjük a környezetükhöz igazodik: ha a víz, melyben az állatok mozognak, 1 Celsius-fokos, úgy a teknősök teste is.

Meglepő lehet, de az élőlények akár egy befagyott tóban is elboldogulnak, pedig hozzánk hasonlóan tüdejük van, azaz levegőt lélegeznek. Hogy mégis hogyan képesek az állatok ilyen körülmények közt életben maradni? Nos, a választ a testhőmérséklet és az anyagcsere kapcsolatánál kell keresni.

A hidegebb környezetben a teknősök testhőmérséklete alacsonyabb, ezzel pedig az anyagcseréjük is lelassul.

Más szóval, a hűvösben kevesebb energiát és oxigént igényel a szervezetük.

Azt a kevés oxigént, melyre mégis szükségük van, a tó vizéből veszik fel. A teknősök testén rengeteg véredény található, az állatok ezek segítségével nyerik ki a folyadékból az oxigént. Néhány fajnak pedig az egyik leghatékonyabb testrésze épp a feneke.

A jelenség tudományos megnevezése a kloákalégzés.

Persze a fentiek ellenére az ektoterm létnek is megvannak a maga hátrányai.

Néhány kivételt (például a Terrapene nem képviselőit) leszámítva a felnőtt teknősök a fagyot nem tudják átvészelni. Ez az oka annak, hogy az édesvízi fajok télen a többnyire stabil hőmérsékletű tavakban hibernálják magukat.

Egy befagyott állóvízben ugyanakkor idővel drámaian csökkenhet az oxigénszint. Egyes élőlények, például az aligátorteknősök és a díszes ékszerteknősök, bizonyos ideig még ezzel is képesek megbirkózni. Ezek a fajok olyan anyagcserére állnak át, mely egyáltalán nem igényel oxigént.

Sokáig viszont ez sem tartható fenn, ugyanis az efféle anyagcserével veszélyes savak képződnek a szövetekben.

Aligátorteknős Kép: Wikimedia Commons/Dakota L.

Különleges életmódjuk miatt a szakértők még mindig igen keveset tudnak a teknősök trükkjeiről.

Napjainkban a teknősfajok mintegy kétharmadát fenyegeti a kihalás. A viselkedésük és a téli igényeik alaposabb megértése elengedhetetlen, ha meg akarjuk óvni őket.

(Via: Business Insider, kiemelt kép: Alberthep/Thinkstock)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.