Tudomány

Elbukott a súlyosan veszélyeztetett vaquiták megóvásáért indított projekt

A szakértők leállították a kaliforniai disznódelfinek, más néven vaquiták megóvásáért indított projektet. A fajból kevesebb mint 30 példány maradt.

A VaquitaCPR egy, a mexikói kormány és természetvédelmi csoportok által finanszírozott kezdeményezés, melynek célja a súlyosan veszélyeztetett vaquiták megóvása volt. A projekt végét a közelmúltban jelentették be – számol be az IFLScience. A kudarcot megelőzően, november 5-én pusztult el az a nőstény, melyet a szaporítóprogramhoz akartak felhasználni.

A faj egyedszáma 1997-ben még 567 volt, az emberi tevékenység hatására azonban napjainkra kevesebb mint 30-ra csökkent. Az állatok többsége a Mexikói-öbölben használt illegális hálók áldozatául esett, mely hálókat az egyébként szintén veszélyeztetett totoaba halak kifogása miatt feszítenek ki.

A kaliforniai disznódelfin a világ legkisebb, és egyben a legrosszabb helyzetben lévő cetfaja.

A tenyésztési kezdeményezés célja az volt, hogy befogott példányok segítségével védett helyen növeljék a vaquiták egyedszámát. A szakértők két egyedet gyűjtöttek, az egyiket, egy borjút azonban októberben el kellett engedni, mert nem bírta a fogságot. A másik példány, egy nőstény a közelmúltban pusztult el.

Nincs rosszabb annál, mint amikor az ember kezében pusztul el egy állat

– mondta Frances Gulland, a VaquitaCPR vezető állatorvosa és a sausalitói Tengeri Emlős Központjának munkatársa.

A csoport az eset után úgy döntött, a projekt nem éri meg a kockázatot. A kutatók a jövőben inkább az élőlények nyomon követésére koncentrálnak majd.

Randy Wells, a VaquitaCPR vezetője szerint tudják, hogy a közeljövőben egészen biztosan nem próbálkoznak befogással. A szakértő hozzátette, a megmaradt egyedek elnevezésével remélhetőleg felkelthetik a közvélemény érdeklődését.

Bár a védelmi program sikertelen volt, a kutatók nem adják fel a küzdelmet. Gulland úgy véli, további erőfeszítésekre lesz szükség, hogy visszaszorítsák az illegális halászatot, és megóvják a kihalás szélére sodródott vaquitákat.

(Kiemelt kép: Paula Olson, NOAA/Wikimedia Commons)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik