Tudomány
SONY DSC

A kutatók szeme láttára alakult ki egy új pintyfaj

24.hu
24.hu

2017. 11. 26. 09:10

Biológusok egy csoportja nyomon követhette, miként alakul ki rendkívüli gyorsasággal egy új madárfaj a Galápagos-szigeteken. A Darwin-pintyek új képviselője két generáció alatt fejlődött ki.
Korábban a témában:

Bár a baktériumok evolúciós szempontból pillanatok alatt átalakulhatnak, a gerincesek általában jóval lassabban fejlődnek. Még maga Charles Darwin, az evolúcióelmélet egyik kidolgozója és a pintyek névadója is úgy gondolta, hogy a helyi madarak evolúciója lassú, fokozatos folyamat.

A Princeton Egyetem két neves pintykutatója, Peter Grant és Rosemary Grant, éveken át tanulmányozta az egyik sziget, Daphne Major madarait. Az 1980-as években valami egészen meglepőt fedeztek fel: egy új hibridcsoportot. A kutatók akkor nem merték kijelenteni, hogy új fajjal van dolguk.

Később azonban több szakértő is arra jutott, hogy a házaspár egy korábban ismeretlen fajra bukkant. A közelmúltban aztán Granték Leif Anderssonnal, az Uppsala Egyetem munkatársával egy tanulmányban maguk is igazolták: mindössze két generáció alatt egy egészen új faj alakult ki a szigeten.

A folyamatot ráadásul egyetlen kóbor madár érkezése indította el.

100 kilométerről érkezett az ősapa

A történet 1981-ben kezdődött, amikor egy különös, a helyi madaraktól méretében és csőrében is különböző hímet találtak a szigeten. A házaspár hamar rájött, hogy a Nagy Madárnak elnevezett példány egy másik területről érkezett.

A későbbi genetikai elemzés felfedte, hogy a példány egy nagy kaktuszpinty volt, amely a 100 kilométerre fekvő Española-szigetről származott. Az idegen madár később utódokat hozott létre egy helyi tojóval. A hibridek csőre igen egyedi volt: nemcsak a különböző méretű magokat tudták megenni, de egy, a többi madár által nehezen elérhető kaktusz nedvét is képesek voltak meginni.

Mivel a galápagosi pintyek általában a hasonló csőrforma alapján választanak párt maguknak, az idegen faj utódai nem voltak túl népszerűek a helyi madarak körében.

Az utódok így többnyire egymással szaporodtak.

Mivel Granték az elmúlt években nyomon követték az új vonal fejlődését, így a szakértők pontosan tudják, hogy a Nagy Madár leszármazottai mely egyedekkel párosodtak. A család mára, 6 generációval az ősapa érkezése után, 8 párból és 23 egyedből áll.

Egyelőre nem tudni, hogy az új faj meddig maradhat fenn. Az egyedszám 2010-ben volt a legmagasabb, ekkor 36 példányból állt a populáció. Az biztos, hogy klímaváltozás, illetve az idegen fajok érkezése nem lesz jó hatással Daphne Major ökoszisztémájára. A kutatók úgy véli, hogy az esetleges átalakulás a legkisebb egyedszámú fajt fogja elsőként kipusztítani.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: putneymark/Wikimedia Commons)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.