Tudomány
Coral Reef and Tropical Fish in Sunlight.

3D-s térképekkel menthetik meg a korallzátonyokat

24.hu
24.hu

2017. 11. 27. 11:35

Egyre több adat bizonyítja, hogy a tenger felmelegedése súlyosan veszélyezteti a korallokat. Szakértők egy csoportja szerint a zátonyok részletes feltérképezésével azonban megóvhatjuk az élőlényeket.
Korábban a témában:

A kutatók elsőként a Hawaiitól délre fekvő Palmyra-atollt mérték fel – számol be a The Verge. A szakértők éveken át vissza-visszatértek a szigethez, hogy víz alatti kamerák segítségével örökítsék meg a helyi korallokat. A csapat így több ezer képet készített egy közel 1600 négyzetméteres területről. A kutatók végül a felvételekből 3D-s térképeket hoztak létre, így tanulmányozhatták, miként változott az atoll az évek során.

Clinton Edwards, a Scripps Kutatóintézet hallgatója és a csapat tagja szerint sokkal jobb a kész modelleket tanulmányozni, mint helyszíni vizsgálatot folytatni. A kutatóknak a térképeket elemezve ugyanis nem kell az oxigéntartály és az áramlatok miatt aggódniuk, a számítógépes program pedig gyorsan felméri a modelleket.

A szakértők új tanulmányukban azt írják, a vizsgált zátonynál a korallok hajlamosak összetömörülni, különösen a törékenyebb egyedek. A tudósok úgy vélik, hogy az élőlények így próbálják védeni magukat az atollt érő erős hullámokkal szemben.

További térképekre lesz szükség

A zátonyon található korallok elhelyezkedésének elemzése kulcsfontosságú lehet az élőlények védelmében.

A megalkotott 3D-s modellek sokban emlékeztetnek az erdészek által használt térképekre. A fákról készített légi felvételek alapján a szakértők felmérhetik a növények egymáshoz való közelségét és növekedését, így pedig következtetni tudnak az erdő egészségére. A Scripps Kutatóintézet csapata is hasonló technikával dolgozik.

A kutatók bíznak benne, hogy a 3D-s térképek létrehozásával hozzájárulhatnak a zátonyok megóvásához.

A Palmyra-atollal együtt a szakértők világszerte 100 szigetnél igyekeznek hasonló modelleket készíteni.

A kutatók úgy gondolják, hogy a zátonyok alakulásának elemzése, valamint az egyes szigetek összehasonlításával jobban megérthetik a korallok életét és pusztulását, illetve azt, hogy miként tudnak védekezni a környezeti változásokkal szemben.

Stuart Sandin, az új tanulmány társszerzője reméli, hogy a jövőben olyan verzió is készül a térképekből, melyek VR-szemüvegen is elérhetőek. Az érdeklődők így nappalijukból is megcsodálhatják a zátonyokat.

(Kiemelt kép: goinyk/Thinkstock)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.