Tudomány
Coral Reef and Tropical Fish in Sunlight.

3D-s térképekkel menthetik meg a korallzátonyokat

24.hu
24.hu

2017. 11. 27. 11:35

Egyre több adat bizonyítja, hogy a tenger felmelegedése súlyosan veszélyezteti a korallokat. Szakértők egy csoportja szerint a zátonyok részletes feltérképezésével azonban megóvhatjuk az élőlényeket.
Korábban a témában:

A kutatók elsőként a Hawaiitól délre fekvő Palmyra-atollt mérték fel – számol be a The Verge. A szakértők éveken át vissza-visszatértek a szigethez, hogy víz alatti kamerák segítségével örökítsék meg a helyi korallokat. A csapat így több ezer képet készített egy közel 1600 négyzetméteres területről. A kutatók végül a felvételekből 3D-s térképeket hoztak létre, így tanulmányozhatták, miként változott az atoll az évek során.

Clinton Edwards, a Scripps Kutatóintézet hallgatója és a csapat tagja szerint sokkal jobb a kész modelleket tanulmányozni, mint helyszíni vizsgálatot folytatni. A kutatóknak a térképeket elemezve ugyanis nem kell az oxigéntartály és az áramlatok miatt aggódniuk, a számítógépes program pedig gyorsan felméri a modelleket.

A szakértők új tanulmányukban azt írják, a vizsgált zátonynál a korallok hajlamosak összetömörülni, különösen a törékenyebb egyedek. A tudósok úgy vélik, hogy az élőlények így próbálják védeni magukat az atollt érő erős hullámokkal szemben.

További térképekre lesz szükség

A zátonyon található korallok elhelyezkedésének elemzése kulcsfontosságú lehet az élőlények védelmében.

A megalkotott 3D-s modellek sokban emlékeztetnek az erdészek által használt térképekre. A fákról készített légi felvételek alapján a szakértők felmérhetik a növények egymáshoz való közelségét és növekedését, így pedig következtetni tudnak az erdő egészségére. A Scripps Kutatóintézet csapata is hasonló technikával dolgozik.

A kutatók bíznak benne, hogy a 3D-s térképek létrehozásával hozzájárulhatnak a zátonyok megóvásához.

A Palmyra-atollal együtt a szakértők világszerte 100 szigetnél igyekeznek hasonló modelleket készíteni.

A kutatók úgy gondolják, hogy a zátonyok alakulásának elemzése, valamint az egyes szigetek összehasonlításával jobban megérthetik a korallok életét és pusztulását, illetve azt, hogy miként tudnak védekezni a környezeti változásokkal szemben.

Stuart Sandin, az új tanulmány társszerzője reméli, hogy a jövőben olyan verzió is készül a térképekből, melyek VR-szemüvegen is elérhetőek. Az érdeklődők így nappalijukból is megcsodálhatják a zátonyokat.

(Kiemelt kép: goinyk/Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.