Tudomány

A zsákmányszerzés egy teljesen új formáját fedezték fel

A Portsmouth-i Egyetem munkatársainak új vizsgálata szerint bizonyos tengeri csigák olyan élőlényeket ejtenek el, melyek nem sokkal korábban táplálkoztak. A ragadozók így zsákmányaik prédáihoz is hozzájutnak.

A Portsmouth-i Egyetem munkatársai először figyelhették meg a különös táplálkozási szokást a természetben. A jelenséget kleptopredációnak nevezték el. A szakértők a vizsgálatról a Biology Letters folyóiratban számoltak be.

Trevor Willis, a tanulmány vezető szerzője szerint a felfedezés nagyon izgalmas. A kutató szerint az eredmények átírhatják a csupaszkopoltyús csigákról (Nudibranchia) kialakított képet. Ezek a parányi, színes puhatestűek a csalánozók törzsébe tartozó hidraállatokkal táplálkoznak. A hidraállatok kolóniái különálló „bimbókból”, úgynevezett polipokból épülnek fel.

A szakértők a Cratena peregrina viselkedését tanulmányozták. A kutatók a vizsgálat során felfedezték, hogy a faj egyedei rendszerint olyan polipokat fogyasztanak el, melyek nem sokkal korábban táplálkoztak.

Az eredmények alapján a csigák kétszer nagyobb valószínűséggel ejtenek el jóllakott zsákmányokat, mint éhes polipokat. A puhatestűek fő célpontjai a hidraállatok által fogyasztott zooplanktonok lehetnek.

Gyakorlatilag van egy tengeri csigánk, amely az óceán fenekéhez közel él, és amely egy másik fajt használt horgászbotként, hogy hozzáférjen a planktonhoz, melyhez egyébként nem jutna hozzá

– mondta Willis.

A szakértő hozzátette, a most azonosított mechanizmus különbözik a már ismert kleptoparazitizmustól. Míg a kleptoparazita élőlények a más fajok által elejtett zsákmányokat veszik el, addig a kleptoragadozók a prédájukat és prédájuk zsákmányát is elfogyasztják.

A kutatás során Willis csapata a csigák, a polipok és a zooplanktonok stabil nitrogénizotóp-szintjét elemezték. A vizsgálat felfedte, hogy a puhatestűekben a szint jóval alacsonyabb, mintha csak a polipokkal táplálkoznának.

A szakértők arra jutottak, hogy az egyedi zsákmányszerzési technikával a csigák élőhelyüket, a hidraállatok telepeit igyekeznek megóvni.

Mivel a puhatestűek főként energiában gazdag polipokat fogyasztanak el, ezért kevesebb prédával is beérik, így pedig több értékes hidraállat maradhat életben.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kleptopredáció mennyire elterjedt. A jövő kutatásai remélhetőleg újabb példákat találnak majd a jelenségre.

(Kiemelt kép: Parent Géry/Wikimedia Commons)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik