Tudomány

Magyarázatot találtak a Pluto rejtélyére

24.hu
24.hu

2017. 11. 16. 13:51

A New Horizons űrszonda 2015-ös mérései azt mutatják, hogy a Pluto hidegebb, mint amire a szakértők számítottak. Egy új kutatás szerint a jelenségre magyarázatot adhatnak a törpebolygó szénhidrogénekből álló ködrétegei.
Korábban a témában:

Egy égitest légkörének összetétele alapvetően meghatározza, hogy mennyi hő marad meg az atmoszférájában. A Pluto esetében azonban a légkörelemzés alapján született becslések nincsenek összhangban a New Horizons 2015-ös adataival.

Egy új, Nature folyóiratban megjelent tanulmány most magyarázatot adhat az eltérésre – számol be a Santa Cruzi Kaliforniai Egyetem oldala.

A szakértők úgy vélik, hogy az objektum lehűléséért a légkörében található ködrészecskék a felelősek.

Xi Zhang, a Santa Cruzi Kaliforniai Egyetem munkatársa és a kutatás vezetője szerint a Pluto az első olyan égitest, melyről kiderült, hogy gázok helyett szilárd részecskék dominálják atmoszférája energiaegyensúlyát.

A csapat hipotézise alapján a részecskék előbb elnyelik a hőt, majd az energiát az űrbe sugározzák vissza. Ennek hatására a légkör a becslésekhez képest 30 Celsius-fokkal hűvösebbé válik. Zhang úgy véli, a részecskék által kibocsátott infravörös sugárzást a James Webb űrtávcsővel ki tudják majd mutatni, ezzel igazolva elméletüket.

A Pluto vastag ködrétegeit a New Horizons képein is fel lehet fedezni. A ködöt alkotó részecskék a felső atmoszférában lezajló kémiai reakció hatására jönnek létre, majd lejjebb ereszkedve egyre nagyobb szemcsékké állnak össze. A részecskék a talajt is elérhetik.

Úgy gondoljuk, hogy ezek a szénhidrogén részecskék kapcsolatban állnak a Pluto felszínéről készült képeken látható vöröses és barnás anyaggal

– mondta Zhang.

A szakértők úgy tervezik, hogy a ködrészecskék energiaegyensúlyra gyakorolt hatását más égitesteknél, például a Titánnál is tanulmányozni fogják. A csapat eredményei az exobolygók vizsgálata miatt is értékesek lehetnek.

(Kiemelt kép: NASA/JHUAPL/SwRI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.