Tudomány

Magyarázatot találtak a Pluto rejtélyére

24.hu
24.hu

2017. 11. 16. 13:51

A New Horizons űrszonda 2015-ös mérései azt mutatják, hogy a Pluto hidegebb, mint amire a szakértők számítottak. Egy új kutatás szerint a jelenségre magyarázatot adhatnak a törpebolygó szénhidrogénekből álló ködrétegei.
Korábban a témában:

Egy égitest légkörének összetétele alapvetően meghatározza, hogy mennyi hő marad meg az atmoszférájában. A Pluto esetében azonban a légkörelemzés alapján született becslések nincsenek összhangban a New Horizons 2015-ös adataival.

Egy új, Nature folyóiratban megjelent tanulmány most magyarázatot adhat az eltérésre – számol be a Santa Cruzi Kaliforniai Egyetem oldala.

A szakértők úgy vélik, hogy az objektum lehűléséért a légkörében található ködrészecskék a felelősek.

Xi Zhang, a Santa Cruzi Kaliforniai Egyetem munkatársa és a kutatás vezetője szerint a Pluto az első olyan égitest, melyről kiderült, hogy gázok helyett szilárd részecskék dominálják atmoszférája energiaegyensúlyát.

A csapat hipotézise alapján a részecskék előbb elnyelik a hőt, majd az energiát az űrbe sugározzák vissza. Ennek hatására a légkör a becslésekhez képest 30 Celsius-fokkal hűvösebbé válik. Zhang úgy véli, a részecskék által kibocsátott infravörös sugárzást a James Webb űrtávcsővel ki tudják majd mutatni, ezzel igazolva elméletüket.

A Pluto vastag ködrétegeit a New Horizons képein is fel lehet fedezni. A ködöt alkotó részecskék a felső atmoszférában lezajló kémiai reakció hatására jönnek létre, majd lejjebb ereszkedve egyre nagyobb szemcsékké állnak össze. A részecskék a talajt is elérhetik.

Úgy gondoljuk, hogy ezek a szénhidrogén részecskék kapcsolatban állnak a Pluto felszínéről készült képeken látható vöröses és barnás anyaggal

– mondta Zhang.

A szakértők úgy tervezik, hogy a ködrészecskék energiaegyensúlyra gyakorolt hatását más égitesteknél, például a Titánnál is tanulmányozni fogják. A csapat eredményei az exobolygók vizsgálata miatt is értékesek lehetnek.

(Kiemelt kép: NASA/JHUAPL/SwRI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.