Tudomány
owner caressing gently her dog

A kutyatartás növeli az élettartamot

24.hu
24.hu

2017. 11. 20. 09:07

Egy új, Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutyatartás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ezzel pedig növelheti az élettartamot.
Korábban a témában:

Az Uppsalai Egyetem munkatársai svéd nemzeti adatbázisokat elemeztek, ezzel nagyjából 3,4 millió, 40-80 éves személyt vizsgáltak meg. A kutatásban 12 évnyi adatot analizáltak, a legkorábbi információk 2001-ből származtak. Az alanyoknál 2001-et megelőzően nem diagnosztizáltak szív- és érrendszeri rendellenességet.

Svédország ideális hely volt az elemzés elvégzésére, ugyanis minden állampolgárnak egyedi azonosítója van, minden kórházi látogatást rögzítenek, ráadásul a kutyatulajdonosokról is nyilvántartást vezetnek. Ennek ellenére a kutatók úgy vélik, hogy eredményeik más európai országokra is általánosíthatóak.

A vizsgálat végén a szakértők arra jutottak, hogy a kutyatartók kisebb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri problémák miatt, mint a többi alany. Az összefüggést elsősorban fajtiszta egyedeknél sikerült kimutatni, a keverékeknél nem volt olyan egyértelmű a kapcsolat.

Mwenya Mubanga, az egyetem PhD-hallgatója és a csapat tagja szerint az egyedülállókra sokkal pozitívabb hatással volt a kutyatartás, mint a többiekre.

A többszemélyes háztartásokban élőknél 15, míg az egyedülállóknál 33 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségekhez köthető halál kockázata.

Bár az új tanulmány felfedte a kutyatartás és az élethossz közti kapcsolatot, azt nem magyarázza, hogy mi áll az összefüggés hátterében.

Tove Fall, a tanulmány társszerzője úgy véli, a kutyatartás miatt nő a fizikai aktivitás, ez pedig magyarázat lehet az eredményekre. Ugyanakkor az sem elképzelhetetlen, hogy a megnövekedett jólét, a szociális interakciók, vagy a gazda megváltozott mikrobiomja javította a szív- és érrendszer egészségét.

Tove szerint lehetséges, hogy a későbbi kutyatulajdonosok már az állat megvásárlása előtt is más életmódot folytatnak, például többet mozognak. Így nem maga a kutya, hanem az eleve egészségesebb életvitel csökkentette a halál kockázatát.

(Via: IFLScience, kiemelt kép: fcscafeine/Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.