Tudomány

Tíz évvel élnek tovább az amishok egy genetikai mutáció miatt

24.hu
24.hu

2017. 11. 16. 10:39

Kutatók egy csoportja az indianai „régimódi amishokat” (Old Order Amish) vizsgálva olyan mutációt azonosított, melynek pozitív egészségügyi hatásai vannak. A szakértők szerint a genetikai változás a várható élettartamot is növeli.
Korábban a témában:

Az új kutatás alapján a SERPINE1 gén egyetlen, nem funkcionális másolatával rendelkező amishok átlagosan tíz évvel élnek tovább, mint a közösség egyéb tagjai – számol be az Independent. A vizsgálat során az indianai régimódi amishokat elemezték, akik kerülik a modern társadalom vívmányait – például az elektromosság, az autók és a gyógyszerek használatát.

Douglas Vaughan, az Északnyugati Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint a csoport tagjai nem élvezik a modern orvostudomány adta előnyöket, így lenyűgöző, hogy a génmásolattal rendelkező személyek közel 85 évig élnek. A tanulmányozott 177 személynél 43-nál mutatták ki a mutációt.

Mivel az öregedés folyamatát még napjainkban sem értik teljesen a tudósok, az élethossz-növelő génváltozat felfedezése kivételes.

A hosszú élettartam genetikai előrejelzőinek azonosítása régóta hatalmas kihívást jelent

– mondta Vaughan.

Az öregedést számtalan jel kíséri. A most felfedezett mutáció különlegessége, hogy ezen tünetek közül többet is befolyásol – például véd a cukorbetegség kialakulása ellen, és fenntartja a szív- és érrendszeri rugalmasságot. A jelek alapján a génváltozás molekuláris és hormonális szinten is hat, növelve a várható élettartamot.

A mutáció a teromerek hosszát is befolyásolja.

A telomerek azok a szakaszok, melyek a DNS-szál két végén találhatóak. Minden egyes sejtosztódás során a sejt némiképp megrövidül, a telomerek segítségével azonban a szervezet egy ideig elérheti, hogy ne a genetikai anyag, hanem a DNS végén található szakasz károsodjon. Amikor a telomerek elkopnak, a DNS géneket is tartalmazó része kezd el rövidülni, ezzel pedig csökken a létrejövő sejtek funkcionalitása és életképessége. Ez a folyamat okozza az öregedést kísérő tüneteket.

A szakértők azt is felfedezték, hogy a SERPINE1 kétszeres, nem funkcionális másolata káros hatással is jár. Az efféle mutáció növeli a vérzékenységet a sérülések után – igaz, a két másolattal rendelkező személyek egyéb szempontból egészségesnek mondhatóak.

A kutatók szerint az élettartam-növelő mutáció sokkal nagyobb arányban fordul elő az amishoknál, mint a populáció egészénél. Ennek oka az, hogy a csoport tagjai generációk óta többnyire a közösségből választanak párt maguknak.

Vaughan úgy gondolja, hogy munkájuk remek példa lesz az elkövetkező kutatások számára. A szakértő szerint a kisebb, különleges csoportok vizsgálata sokkal informatívabb lehet, mint a normál populációkon elvégzett széles genetikai elemzések.

(Kiemelt kép: ggustin/Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.