Tudomány

Megtalálhatták a negyedik makrotápanyagot

Szakértők egy csoportja olyan színtelen, szagtalan folyadékot fejlesztett ki, amelyből egy kis üvegnyi 120 kalóriát tartalmaz - ez egy fehér lisztből készült kifli energiatartalmának felel meg. Az ital ráadásul nem tartalmaz zsírt, fehérjét és szénhidrátot.

A folyadékban található energia forrása a keton – számol be a Business InsiderGeoff Woo, a HVMN társalapítója és vezérigazgatója a vegyületet a negyedik makrotápanyagnak nevezi.

Nem zsír, nem fehérje, nem szénhidrát, de a test üzemanyagot nyer belőle

– mondta Woo.

A HVMN első ketonos termékét, egy színtelen italt, nagyjából 60 grammos üvegekben árulja. A folyadék nemcsak energiaforrás, de teljesítménynövelő is. A termék kifejlesztésére a cég 60 millió dollárt költött, a kutatásba az Oxfordi Egyetem is bekapcsolódott.

A bevitt energia 50-70 százaléka származik szénhidrátokból, ha pedig a szervezet nem jut hozzá ezekhez, akkor a zsírokat kezdi el használni. A zsírok felhasználása során a test egy keton nevű molekulát termel.

Ezt a folyamatot veszi alapul a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú ketogén diéta. Az étrend hatására a szervezet azt hiszi, hogy nem jut elég táplálékhoz, így zsírégetésbe kezd.

Brianna Stubbs, az Oxford-i Egyetem posztgraduális hallgatója és a HVMN kutatásának vezetője csapatával arra jutott, hogy a keton közvetlen bevitelével rengeteg energiához juttathatnák a testet. Egy 2016-os tanulmányban már bemutatták, hogy miként hat a ketonos ital a profi kerékpározók teljesítményére. A versenyzőknek a kísérletben 30 percen át tekernie.

A ketonos italt fogyasztó alanyok a vizsgálatban átlagosan 400 méterrel hosszabb távot tettek meg, mint a zsírban vagy szénhidrátban gazdag folyadékot fogyasztók.

A szakértők szerint az ital megivása után 1 órával már olyan szintű a test ketonszintje, mintha egy héten át böjtölt volna az ember. A folyadék előnye, hogy nem stimuláns, így nem okoz kellemetlen mellékhatásokat.

(Kiemelt kép: lzf/Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik