Tudomány

Videó: így tesztelte a NASA a 2020-as Mars-misszió ejtőernyőjét

A NASA újabb lépést tett a Mars meghódítása felé. Az űrhivatal múlt hónapban olyan eszközt tesztelt, amely képes lelassítani a vörös bolygó atmoszférájába belépő űrhajót. A kísérletről készült felvételt a közelmúltban mutatták be.

Ian Clark, a Jet Propulsion Laboratory munktarása szerint az ejtőernyő első használatáról készült felvétel legalább olyan lélegzetelállító, mint a teszt tudományos jelentősége.

Először sikerült megnéznünk, hogy milyen lesz egy, a vörös bolygó felé száguldó űrhajóban, amikor kinyílik az ejtőernyő

– mondta a szakértő.

A teszt során az ejtőernyőt egy Black Brant IX rakétán bocsátották fel. A rakétán utazó kapszula 51 kilométeres magasságból kezdett el visszaereszkedni, az ejtőernyő pedig a felszíntől 41 kilométerre nyílt ki. Az egység 35 perccel az indulás után az Atlanti-óceánban landolt.

Az ejtőernyő sokban hasonlít a Curiosity marsjáró által 2012-ben használt berendezésre.

Clark szerint a kísérlet a tervezettnél is jobban alakult, hiszen nem csupán szimulálni tudták a marsi landolást, de működése közben is megfigyelhették az ejtőernyőt. A következő tesztet 2018 februárjában végzik majd el.

A Mars 2020 expedíció marsjárójának egyik fő célja az lesz, hogy a vörös bolygó kőzetmintáit elemezve az élet nyomai után kutasson. A misszió során az eszköz azt is megvizsgálja majd, hogy miként lehet oxigént előállítani az égitest atmoszférájából.

A tervek szerint a szerkezetet szállító rakétát 2020 nyarán fogják indítani, a marsjáró pedig 2021 februárjában landolhat majd a bolygó felszínén.

(Via: Digital Trends, kiemelt kép: YouTube/NASA Jet Propulsion Laboratory)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik