Tudomány
Common octopus in large sea water aquarium

Mesterséges polipbőrt fejleszt az amerikai hadsereg

24.hu
24.hu

2017. 11. 14. 13:57

Kutatók egy csoportja azt vizsgálja, hogy miként hozhat létre a harcászatban is hasznosítható alak- és színváltó anyagot.
Korábban a témában:

 

A polipok egyik különlegessége, hogy meg tudják változtatni bőrük színét és textúráját, hogy beolvadjanak a környezetükbe. A szakértőket ez az egyedi képesség inspirálta arra, hogy kifejlesszenek egy új anyagot, melyet különböző formájúvá és méretűvé lehet felfújni.

Samuel Stanton, az amerikai hadsereg kutatási laboratóriumának munkatársa és a program vezetője az Army Times-nak azt mondta, csapata rájött, hogy hogyan lehet kifinomultan szabályozni egy textúraváltozat növekedését. Bár a vizsgálat még korai fázisában jár, a szakértők bíznak benne, hogy olyan anyagot teremthetnek, melynek színét és szerkezetét is módosítani lehet.

Stanton úgy véli, egy ilyen anyagot számtalan módon hasznosíthatnak, például a lágy robotikában. A gépek többsége fémből készül, az anyaggal bevont robotok viszont sokkal precízebben bánhatnának a kifinomult tárgyakkal.

A természetes organizmusok sokkal jobban alkalmazkodnak a felületekhez, így növelhetnénk az ügyességet

– tette hozzá Stanton.

Robert Shepherd, a Cornell Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint egy polip csak akkor tudja álcázni magát, ha színe, bőrszerkezete és testhelyzete is passzol a környezetéhez. A kutatóknak a szín és testtartás változtatását már sikerült megoldania, most a feladat a textúra alakításának elérése.

Az állatokat tanulmányozva a szakértők megállapították, hogy izmaikat mozgatva miként módosítják bőrük szerkezetét. A csapat ezután szintetikus anyagok segítségével mesterséges izmokat hozott létre. Az új anyagdarab 700 százalékkal képes kitágulni, azaz 1 centiméter hosszúból 7 centiméteressé válhat.

Shepherd úgy véli, fejlesztésük legkézenfekvőbb felhasználása az álcázás: az anyaggal járműveket és egyenruhákat boríthatnának be.

Az anyag további pozitívuma, hogy összenyomhatósága miatt könnyen szállítható.

A fejlesztést virtuális valóságban végzett gyakorlatokban is alkalmazhatnák, a katonák így nem csak látnák, de érezhetnék is a szimuláció objektumait.

A kutatók következő célja az, hogy integrálják a színváltó réteget a textúraváltó anyagba.

(Kiemelt kép: fotokon/Thinkstock)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.