Tudomány

A birkák felismerik a hírességek arcát

Egy új kutatás szerint a birkák meglepően jók az arcfelismerésben. A kísérlet a Huntington-kór alaposabb megismerésében is segíthet.

A Cambridge-i Egyetem munkatársai az intézmény nyájához tartozó walesi hegyi juhok arcfelismerő képességét elemezték – számol be a The Guardian. A kutatók Barack Obama, Emma Watson, Jake Gyllenhaal és egy brit televíziós, Fiona Bruce fényképét mutatták meg az állatoknak. A későbbiekben az élőlények képesek voltak megkülönböztetni a már ismert személyeket az új arcoktól.

Jenny Morton, az egyetem neurobiológusa és az új tanulmány vezető szerzője szerint korábban is tudták, hogy a birkák felismerik gondozójukat, az állatok teljesítménye azonban így is meglepte a csapatot.

Az arcfelismerés kifinomult folyamat, ugyanakkor a birkáknak nagy agyuk van, látják a többi juhot, és ezt a feldolgozási folyamatot használják fel, hogy felismerjék egymást

– mondta a szakértő.

A kísérlet során a birkák 80 százalékos pontossággal tudták megkülönböztetni a hírességek arcát az ismeretlen emberekétől. A precizitás 67 százalékra csökkent, ha a képen látható fejet eldöntötték.

2006-ban új-zélandi kutatók Huntington-kórt okozó mutációval rendelkező juhokat hoztak létre. Az élőlények egy részét jelenleg Morton és munkatársai vizsgálják, bízva abban, hogy az arcfelismerés felmérésével az állatok állapotára is következtetni tudnak.

A szakértők arra számítanak, hogy megfelelő kezelés esetén a huntingtonos példányok idővel egészséges társaikhoz hasonlóan teljesítenek majd az arcfelismerésben.

A kísérlet során a birkákat egy olyan terembe terelték, ahol a falon két kivetítő volt. Az egyik képernyőn a négy híresség valamelyike tűnt fel, míg a másik üres maradt, illetve egy élettelen tárgyat, vagy egy ismeretlen személyt mutatott. Ha az élőlények a híresség arca felé indutak el, jutalmat kaptak.

Mivel az arcfelismerésben az agy számtalan területe játszik szerepet, a teszttel felmérhető, hogy milyen szinten károsodtak a huntingtonos egyedek. A vizsgálat arra is jó, hogy ellenőrizzék, mennyiben hat a kór hátterében álló mutációt célzó génterápia.

(Kiemelt kép: Vertigogen/Wikimedia Commons)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik