Tudomány
Mountain gorilla (Gorilla gorilla berengei) walking on all fours, Park du Volcanes, Rwanda

A dinoszauruszok eltűnése miatt térhettek át az emlősök a nappali életmódra

24.hu
24.hu

2017. 11. 07. 12:49

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem és a Tel Aviv-i Egyetem Steinhardt Természettudományi Múzeumának új kutatása alapján az emlősök csupán a szárazföldi dinoszauruszok kihalása után (mintegy 66 millió éve) kezdtek el nappal is aktívak lenni.
Korábban a témában:

Több bizonyíték is igazolja, hogy az emlősök közös őse kizárólag éjszaka volt aktív. Az új kutatás azonban azt is felfedte, hogy az élőlények nagyon sokáig folytattak éjszakai életmódot. A szakértők egy algoritmus segítségével 2415 mai faj felmenőinek viselkedési mintáit rekonstruálták.

Az elemzésben az emlősök családfájának két különböző ágát használták fel, melyek alapján a fejlődés más-más ütemben zajlott. A vizsgálat mindkét csoport esetében azt igazolta, hogy az állatok evolúciós szempontból röviddel a dinoszauruszok eltűnése után váltottak nappali életmódra. Az áttérés természetesen nem azonnal történt, az élőlények évmilliókon át vegyes aktivitást mutattak.

Roi Maor, a csapat vezetője szerint nagyon meglepődtek, hogy ilyen szoros kapcsolatot találtak a dinoszauruszok kihalása és a nappali életmód kezdete között. A különböző analízisek azonban mind ezt az eredményt hozták.

Az adatok alapján a majomalkatúak – például az emberszabásúak – felmenői az elsők között hagytak fel az éjszakai aktivitással.

Az eltérő evolúciós idővonalak alapján távoli őseink 52-33 millió éve váltottak nappali életmódra.

Ez az információ összhangban van azzal, hogy az emlősök között a majomalkatúak alkalmazkodtak a legjobban a napfényben való látáshoz.

Kate Jones, a tanulmány társszerzője hozzátette, nagyon nehéz összekapcsolni a távoli múltban élő állatok viselkedése és az ökológiai változások közti kapcsolatokat, ezért nem egyértelmű, hogy a dinoszauruszok eltűnése okozta-e a nappali élénkség megjelenését. A két esemény ugyanakkor összefüggésben állhat.

A szakértők szerint további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy pontosabban meghatározzák az emlősök nappali aktivitásának kezdetét. Ehhez mindenekelőtt további fajokat kell bevonni a kutatásba.

(Kiemelt kép: Anup Shah/Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.