Tudomány

A dinoszauruszok eltűnése miatt térhettek át az emlősök a nappali életmódra

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem és a Tel Aviv-i Egyetem Steinhardt Természettudományi Múzeumának új kutatása alapján az emlősök csupán a szárazföldi dinoszauruszok kihalása után (mintegy 66 millió éve) kezdtek el nappal is aktívak lenni.

Több bizonyíték is igazolja, hogy az emlősök közös őse kizárólag éjszaka volt aktív. Az új kutatás azonban azt is felfedte, hogy az élőlények nagyon sokáig folytattak éjszakai életmódot. A szakértők egy algoritmus segítségével 2415 mai faj felmenőinek viselkedési mintáit rekonstruálták.

Az elemzésben az emlősök családfájának két különböző ágát használták fel, melyek alapján a fejlődés más-más ütemben zajlott. A vizsgálat mindkét csoport esetében azt igazolta, hogy az állatok evolúciós szempontból röviddel a dinoszauruszok eltűnése után váltottak nappali életmódra. Az áttérés természetesen nem azonnal történt, az élőlények évmilliókon át vegyes aktivitást mutattak.

Roi Maor, a csapat vezetője szerint nagyon meglepődtek, hogy ilyen szoros kapcsolatot találtak a dinoszauruszok kihalása és a nappali életmód kezdete között. A különböző analízisek azonban mind ezt az eredményt hozták.

Az adatok alapján a majomalkatúak – például az emberszabásúak – felmenői az elsők között hagytak fel az éjszakai aktivitással.

Az eltérő evolúciós idővonalak alapján távoli őseink 52-33 millió éve váltottak nappali életmódra.

Ez az információ összhangban van azzal, hogy az emlősök között a majomalkatúak alkalmazkodtak a legjobban a napfényben való látáshoz.

Kate Jones, a tanulmány társszerzője hozzátette, nagyon nehéz összekapcsolni a távoli múltban élő állatok viselkedése és az ökológiai változások közti kapcsolatokat, ezért nem egyértelmű, hogy a dinoszauruszok eltűnése okozta-e a nappali élénkség megjelenését. A két esemény ugyanakkor összefüggésben állhat.

A szakértők szerint további vizsgálatokra lesz szükség ahhoz, hogy pontosabban meghatározzák az emlősök nappali aktivitásának kezdetét. Ehhez mindenekelőtt további fajokat kell bevonni a kutatásba.

(Kiemelt kép: Anup Shah/Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik