Tudomány

Felfújható űrállomást építene két amerikai cég

Két amerikai űrrepülési vállalat bejelentette: felfújható űrállomást hoznának létre. A szerkezet a tervek szerint 2022-ben indulna a Holdhoz.

A Bigelow Aerospace és a United Launch Alliance (ULA) tegnap ismertették terveiket – számol be az IFLScience. A B330 nevű űreszközt a ULA új, 2019-ben induló rakétáján, a Vulcanon bocsátanák fel. A cégek 2020-ban először Föld körüli pályán tesztelnék a szerkezetet, majd innen szállítanák át a Holdhoz.

Robert Bigelow, a Bigelow Aerospace elnöke szerint a kereskedelmi lerakatot a Hold üzleti fejlesztéséhez, illetve a hosszú távú missziókhoz és űrhajós-kiképzésekhez használhatnák fel.

Nem kizárható, hogy a felfújható technológia lesz az űrbéli lakóhelyépítés jövője.

Az állomást összecsomagolva indítanák el, majd az űrben gáz segítségével fújnák fel. Miután a B330 átesett a Föld körüli teszten, a Vulcan elülső egysége szállítaná tovább a Holdhoz.

A Bigelow Aerospace-nek egyébként van már egy prototípusa, a Bigelow Expandable Activity Module (BEAM), melyet tavaly telepítettek a Nemzetközi Űrállomásra. A B330 a BEAM továbbfejlesztett verziója, melyben több a hely: míg a BEAM csupán 16, addig az új eszköz 330 köbméteres. Az állomáson összesen 6 asztronauta férhet el.

Bár a tervek szerint a B330-at a Vulcan szállítaná, a szerkezet a SpaceX Crew Dragon nevű űrhajóján is utazhatna.

Bigelow úgy véli, hogy az űrállomás támogathatja a Holdhoz való visszatérés tervét. Mike Pence amerikai alelnök a közelmúltban bejelentette, hogy a NASA a jövőben inkább a Hold, és nem a Mars feltérképezésére fog koncentrálni. Igaz, a vörös bolygó eléréséhez is szükség lesz egy Holdnál található állomásra – könnyen elképzelhető, hogy a B330 lesz az alternatív megoldás.

(Kiemelt kép: YouTube/Bigelow Aerospace)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik