Nagyvilág

Oroszországgal együtt vág neki a Holdnak a NASA

Együtt építik az égitest körül keringő űrállomást, ami a Mars-utazás kapuja lehet.

Az Amerikai Egyesült Államok együttműködik Oroszországgal a Hold körül keringő Deep Space Gateway űrállomás építésében. A NASA és a Roszkoszmosz az ausztráliai Adelaide-ben zajló űrhajózási világkongresszuson írta alá a megállapodást.

A projekthez a Nemzetközi Űrállomás szolgálna kiindulási alapként, az oroszok főleg modulokkal, illetve a lakott űrobjektumok nemzetközi szabványainak meghatározásával járulnának hozzá a vállalkozáshoz.

A NASA néhány hónapja jelentette be, hogy dolgozik a Deep Space Gateway projekten, aminek keretében a Hold körül keringő, lakott űrállomást létesít kifejlesztés alatt álló nagyteljesítményű rakéták segítségével. Oroszország pedig tudományos bázist létesítene a Holdon, ahová 2031-től küldene embereket.

Az együttműködésről kiadott közlemény hangsúlyozza: legalább öt ország dolgozik saját lakott űrállomás kifejlesztésén, ezért egységesíteni kell a szabványokat. A legfontosabb szabványok egy részét, így az űrhajók dokkoló mechanizmusait az orosz fél dolgozná ki.

Az újonnan létesítendő űrállomáshoz 2024 és 2026 között szállíthatja le Oroszország az első modulokat. Igor Komarov, a Roszkoszmosz vezérigazgatója azt mondta, 1-3 modul kifejlesztésére vállalkoznak.

A Hold kutatásán kívül a Deep Space Gateway-ről készítenék elő a Marsra szállást és a világűr mélyebb rétegeibe tervezett repüléseket. Az Egyesült Államok a projektben egy minden korábbinál nagyobb teljesítményű és méretű óriásrakétát, a fejlesztés alatt álló Space Launch Systemet használná, de az együttműködési terv értelmében az orosz Angara és Proton-M rakéták is szerepet kaphatnának. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik