Nagyvilág
This NASA handout image of the Moon, released on August 8, 2017 was taken from his vantage point in low Earth orbit aboard the International Space Station, by NASA astronaut Randy Bresnik as he pointed his camera and captured this image on August 3, 2017. 
Looking forward to the August 21 total solar eclipse, Bresnik wrote, "Gorgeous moon rise! Such great detail when seen from space. Next full moon marks #Eclipse2017. We’ll be watching from @Space_Station." / AFP PHOTO / NASA / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA/RANDY BRESNIK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Oroszországgal együtt vág neki a Holdnak a NASA

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 09. 27. 17:10

Együtt építik az égitest körül keringő űrállomást, ami a Mars-utazás kapuja lehet.
Korábban a témában:

Az Amerikai Egyesült Államok együttműködik Oroszországgal a Hold körül keringő Deep Space Gateway űrállomás építésében. A NASA és a Roszkoszmosz az ausztráliai Adelaide-ben zajló űrhajózási világkongresszuson írta alá a megállapodást.

A projekthez a Nemzetközi Űrállomás szolgálna kiindulási alapként, az oroszok főleg modulokkal, illetve a lakott űrobjektumok nemzetközi szabványainak meghatározásával járulnának hozzá a vállalkozáshoz.

A NASA néhány hónapja jelentette be, hogy dolgozik a Deep Space Gateway projekten, aminek keretében a Hold körül keringő, lakott űrállomást létesít kifejlesztés alatt álló nagyteljesítményű rakéták segítségével. Oroszország pedig tudományos bázist létesítene a Holdon, ahová 2031-től küldene embereket.

Az együttműködésről kiadott közlemény hangsúlyozza: legalább öt ország dolgozik saját lakott űrállomás kifejlesztésén, ezért egységesíteni kell a szabványokat. A legfontosabb szabványok egy részét, így az űrhajók dokkoló mechanizmusait az orosz fél dolgozná ki.

Az újonnan létesítendő űrállomáshoz 2024 és 2026 között szállíthatja le Oroszország az első modulokat. Igor Komarov, a Roszkoszmosz vezérigazgatója azt mondta, 1-3 modul kifejlesztésére vállalkoznak.

A Hold kutatásán kívül a Deep Space Gateway-ről készítenék elő a Marsra szállást és a világűr mélyebb rétegeibe tervezett repüléseket. Az Egyesült Államok a projektben egy minden korábbinál nagyobb teljesítményű és méretű óriásrakétát, a fejlesztés alatt álló Space Launch Systemet használná, de az együttműködési terv értelmében az orosz Angara és Proton-M rakéták is szerepet kaphatnának. (MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.