Tudomány
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2100-ra Budapest lesz a világ egyik leggyorsabban melegedő városa

24.hu
24.hu

2017. 07. 06. 09:57

A nyarak napjainkban már jóval melegebbek, mint az ipari forradalom előtt. Ha nem sikerült megfékeznünk a szén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok kibocsátását, a hőmérséklet tovább fog emelkedni. Úgy tűnik, a jelenség különösen súlyosan érintheti a magyar fővárost.
Korábban a témában:

A sűrű infrastruktúra és a magas népsűrűség miatt a városokban olyan hőszigetek alakulhatnak ki, melyektől a város akár 7,8 Celsius-fokkal is melegebb lehet, mint a növényekben gazdagabb vidéki települések. A globális felmelegedéssel ez a jelenség még súlyosabbá válhat.

Napjainkban a világ populációjának 54 százaléka él városokban, 2050-re a városi népesség 2,5 milliárddal nőhet. Az egyre sűrűbb és nagyobb városokban a hőmérséklet emelkedése komoly egészségügyi és anyagi problémákhoz fog vezetni.

Hogy érzékeltessék, milyen veszély vár a jövő nemzedékeire, a Climate Centralnál elkészített egy interaktív felületet, melyen az ember megnézheti, hogy 2100 nyarára a különböző hőmérséklet-emelkedések mellett milyen forróvá fognak válni a világ nagyobb városai. A legrosszabb forgatókönyv adatai kifejezetten félelmetesek.

Ha a legrosszabb lehetőség valósul meg, az átlagos felmelegedés 4,8 Celsius-fokos lesz. A földrajzi adottságok, valamint a hőszigetek miatt azonban bizonyos városokban nyaranként még nagyobb forróságot tapasztalhatnak.

A Climate Central adatai szerint 2100-ra a legnagyobb mértékben melegedő város Szófia lesz, Budapest pedig a tizedik.

Fővárosunkban a nyári forróság a század végére olyan lehet, mint napjainkban az Égei-tenger partján fekvő İzmirben.

A 10 leggyorsabban melegedő város 2100-ban Kép: Climate Central

Bizonyos városok olyan mértékben melegednek majd fel, hogy jelenleg nincs település, melyhez hasonlíthatnánk a forróságukat. A szudáni fővárosban, Kartúmban például a nyári átlaghőmérséklet 44,1 Celsius-fokos lesz, amennyiben nem sikerül az üvegházhatású gázok kibocsátását kordában tartani.

Igaz, ha gátat is tudunk szabni a szennyezésnek, a hőmérséklet továbbra is emelkedni fog. A melegedés mértékét azonban így több Celsius-fokkal csökkenthetjük.

A Climate Central felülete is mutatja, hogy milyen fontos lenne elérni a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseit. A tervek megvalósítása nem csupán a potenciális gazdasági károk csökkentésével, hanem emberi életek megóvásával is járhat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.