Tudomány

Úgy tűnik, Darwin tévedett a bálnák evolúciójával kapcsolatban

Ausztrál kutatók szerint az ősi bálnák igazán kegyetlen ragadozók voltak. Korábban sok szakértő úgy vélte, hogy az élőlények fogaikat úgy használták a planktonok kiszűréséhez, ahogy a mai rokonaik a sziláikat.

 

A ceteknek napjainkban két nagy csoportja létezik: a fogas- és a sziláscetek alrendje. Előbbi csoport jellegzetes faja a kardszárnyú delfin, utóbbié pedig a békésebb, planktonokkal táplálkozó kék bálna.

A Viktória Múzeumok és a Monash Egyetem paleontológusai 3D szkennert használtak az ősi és a modern bálnák fogainak illetve sziláinak elemzéséhez. A kutatók az analízisnek köszönhetően el tudták készíteni a különböző fajokhoz tartozó modelleket.

A vizsgálat felfedte, hogy az egykori tengeri emlősök fogazata sokban különbözött mai rokonaik sziláitól.

Erich Fitzgerald, a Viktória Múzeumok munkatársa szerint az eredmények alapján az ősi bálnák fogai rendkívül élesek voltak, és egyetlen célt szolgáltak: a zsákmány húsának széttépését.

A szakértő hozzátette, a bálnák fejlődésük során valójában sosem használták fogaikat szitaként. A táplálék kiszűrése valójában mindig is szilával történt. A szarurendszer feltehetőleg már a fogak eltűnése után fejlődött ki.

Sok kutató korábban úgy vélte, hogy a sziláscetek ősei fésűszerű fogakat használtak a planktonok begyűjtéséhez. Charles Darwin híres könyvében, A fajok eredetében például azt írta, a grönlandi bálnánál fokozatosan, lépésről lépésre alakulhattak ki a szilák. Az ausztrál szakértők vizsgálata azonban nem ezt az elméletet támasztja alá: tanulmányuk azt bizonyítja, hogy az evolúció során a bálnák táplálkozási biológiája gyökeresen megváltozott.

A kutatók úgy vélik, további elemzésekre lesz szükség a sziláscetek eredetének alaposabb megértéséhez.

(Phys.org)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik