Tudomány

Dinoszauruszmúmiát találtak Kanadában

Először találtak egy teljes, mumifikálódott, majd megkövesedett dinoszauruszt a régészek. A nagyjából 110 millió évvel ezelőtt élt óriáshüllőt pénteken mutatták be a nagyközönségnek, az albertai Royal Tyrell Múzeumban.

A felbecsülhetetlen értékű leletre hat évvel ezelőtt, teljesen véletlenül bukkantak rá bányászok. „Nem csak egy csontváz, van egyben egy dinoszauruszunk úgy, ahogyan létezett” – mondta a páncélos, növényevő nodoszauruszról Caleb Brown, paleontológus. A hüllő életében öt és fél méter hosszú volt, és közel 1400 kilót nyomott.

A lelet több szempontból is egyedülálló: nem csak egy eddig teljesen ismertetlen nodoszauruszfajról van szó, de ez a legöregebb lelet, ami valaha a felszínre került Albertában. A csontjain kívül konzerválódott a bőre, sőt, a béltartalma is, így az eddigieknél sokkal pontosabb képet kaphatunk az őshüllőkről. A kutatók az elmúlt öt évben, hétezer munkaórát töltöttek azzal, hogy kiszabadítsák a sziklából a dinoszauruszt.

Bár a régészek rettentően óvatosak voltak, a lelet darabokra törött, amikor kiemelték. Szerencsére nagyobb darabokra, így viszonyleg könnyen meg tudtál oldani a rekonstrukcióját.

(via Huffington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik