Tudomány

Megállíthatatlan a Föld további felmelegedése

Kutatók egy csoportja úgy véli, hiába a párizsi klímaegyezmény, a század végére a globális felmelegedés így is meg fogja közelíteni az 1,5 Celsius-fokot.

A Robert Pincus, a CIRES (Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences) munkatársa, valamint Thorsten Mauritsen, a Max Planck Meteorológiai Intézet szakértője által vezetett csapat nem számítógépes szimulációkat, hanem éghajlati megfigyeléseket használt fel az új tanulmány elkészítéséhez. Annak felmérése, hogy pontosan mekkora lesz a biztos felmelegedés kulcsfontosságú, ha meg akarjuk tudni, hogy mennyi időnk van még hátra, mielőtt bolygónk eléri a veszélyes hőmérsékleti küszöbértéket.

Amikor 2015-ben az ENSZ 21. klímacsúcsán közel 200 ország aláírta a mára párizsi klímaegyezményként elhíresült megállapodást, elfogadták, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek a globális felmelegedés mértékének csökkentéséért.

Az egyezmény célja az, hogy 2100-ig az ipari forradalom előtti értékhez képest ne emelkedjen az átlaghőmérséklet 2 Celsius-foknál többel. A megállapodásban az 1,5 Celsius-fokos álomhatárt is kitűzték.

Azóta több ország is bebizonyította, hogy komolyan gondolja a célok megvalósítását. A közelmúltban Svédország lett az első, amely a párizsi klímaegyezményben rögzítettekhez képest többletfeladatot vállalt, India pedig faültetéssel és napelemes vonatok indításával hívta fel a világ figyelmét.

Igaz, a megállapodás aláírása óta egy hatalmas csalódás is érte a globális felmelegedés ellen küzdő közösséget – a Donald Trump vezette Egyesült Államok ugyanis felmondta az egyezményt.

Az új kutatás szerint azonban célok és erőfeszítések ide vagy oda, a hőmérséklet így is közel 1,5 Celsius-fokkal fog emelkedni a századfordulóra. A szakértők vizsgálatukban az óceánok szén-dioxid-elnyelő képességét, a bolygó energia-egyensúlytalansági adatait, a légköri finom részecskék éghajlatra vonatkozó viselkedését és egyéb faktorokat elemeztek.

Mauritsen szerint becsléseik már megtörtént dolgokon alapulnak, és a felmelegedés azon részére utalnak, melyek a múltbéli kibocsátás miatt már elkerülhetetlenek.

A tanulmány alapján amennyiben 2017-től teljesen leállunk a fosszilis anyagok használatával, 2100-ra így is 1,3 Celsius-fokos felmelegedés várható.

Az óceánok ugyan csökkenthetik a hőmérséklet-emelkedést, de mivel egyelőre lehetetlen, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását lenullázzuk, a felmelegedés ennél is magasabb lesz. A szakértők úgy vélik, hogy a jelenlegi kibocsátás mellett 13 százalék a valószínűsége annak, hogy hiába küzdünk, nem fogjuk tudni 2100-ra 1,5 Celsius-fok alatt tartani a hőmérséklet emelkedését.

Az új tanulmány természetesen nem jelenti azt, hogy nem érdemes tovább harcolnunk a klímaváltozás ellen, hiszen ha nem csökkentjük az üvegházhatású gázok előállítását, a felmelegedés mértéke sokkal nagyobb lesz.

(University of Colorado Boulder)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik