Tudomány

A csípős kaja és a marihuána helyreállíthatja a bél immunrendszerét

Egy új tanulmány szerint a csilipaprikában és a marihuánában is megtalálható egy-egy olyan összetevő, amely helyreállíthatja a bélrendszer egészségét.

Egy új kutatás során kiderült, hogy a paprika és a kannabisz fogyasztása olyan gyomorban található receptorokra van hatással, melyek csökkentik az emésztőrendszer gyulladásait. A felfedezés segíthet új gyógymódok kidolgozásában, melyekkel az 1-es típusú cukorbetegséget és a vastagbélgyulladást is kezelhetnék.

Proceedings of the National Academy of Sciences-ben megjelent tanulmányban a Connecticuti Egyetem szakértői leírják, hogy először kapszaicint – azaz a csilipaprikában is megtalálható vegyületet – adtak egereknek. A későbbi megfigyelések során kiderült, hogy jóval alacsonyabb volt a gyulladás mértéke azon rágcsálók bélrendszerében, melyek kaptak az anyagból, mint a kontrollcsoport tagjainak beleiben. Sőt, a kapszaicinnal a kutatók az 1-es típusú diabéteszt is kezelni tudták.

A vizsgálat egyik érdekessége az, hogy a vegyület egy receptorhoz, a gyomor-bélrendszer egészében megtalálható TRPV1-hez kapcsolódott. A kapszaicin TRPV1-rel való reakciójával anandamid szabadult fel, amely kémiailag sokban hasonlít a marihuánában található kannabinoidokhoz.

Mivel a kutatók kimutatták, hogy az anandamidnak köszönhetően csökkent a gyulladás, a szakértők később a vegyületet közvetlenül is bejuttatták az egerek szervezetébe. A teszt az első kísérlethez hasonló eredménnyel járt.

A további elemzésekkel az is kiderült, hogy az anandamid azon receptorokkal is kapcsolatba lépett, melyek a gyulladás csökkentésében segédkező makrofágokat termelik. A több anandamid több makrofágot jelentett az egész bélrendszerben, többek közt a hasnyálmirigyben is.

Utóbbi az inzulintermelést is szabályozza. Mivel az inzulinhiány 1-es típusú diabéteszhez vezet, úgy tűnik, az anandamid segítségével a betegséget is kezelni lehet.

A vegyület által aktivált receptorok egyébként az agyban is megtalálhatóak, melyek a kannabinoidokkal is képesek reakcióba lépni. A szakértők egyelőre nem értik, hogy pontosan mi lehet ezen receptorok funkciója.

A kutatócsapat úgy véli, vizsgálatuk először mutatta ki a kannabinoidok immunrendszerre gyakorolt hatását. A felfedezés azt is bizonyíthatja, hogy az emésztőrendszer és az idegrendszer közti kapcsolat jóval szorosabb annál, mint amit eddig hittük.

A szakértők bíznak benne, hogy a jövőben közvetlenül kísérletezhetnek majd a marihuánával.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik