Tudomány

A pszichedelikus drogok magasabb szintű tudatállapotot váltanak ki

A pszichedelikus szerek fogyasztói gyakran számolnak be arról, hogy a drogok hatására mély bepillantást nyernek saját létezésükbe. Kutatók egy csoportja most először bizonyította be, hogy a szerek használata valóban magasabb tudatállpothoz vezet.

Scientific Reports-ban bemutatott vizsgálat alapján az LSD, a pszilocibin és a ketamin fogyasztása serkenti az idegi jeleket.

Robin Cahart-Harris, az Imperial College London szakértője és az új tanulmány vezető szerzője szerint az új eredményekkel könnyebb lesz megérteni, hogy mi történik az emberek agyában, amikor tudatállapot-változást élnek át a pszichedelikus szerektől.

Az emberek gyakran számolnak be arról, hogy ezen drogok hatására bepillantást nyernek – és amikor ez terápiás kontextusban jelentkezik, pozitív következményeket jósolhat

– állapította meg a kutató.

A tudósok a tudatállapot több módszerrel is képesek mérni, például a neurális jelek sokszínűségének vizsgálatával. Ezzel a matematikai indexszel azt elemzik, hogy mennyire komplex az agy aktivitása egy adott pillanatban: egy éber agyban például jóval sokszínűbbek a jelek, mint egy alvóban – tehát éber állapotban a tudatállapot is magasabb szintű.

A kísérletben a Sussexi Egyetem illetve az Imperial College kutatói az alanyok neuronjainak sokféleségét vizsgálták. Néhány résztvevőnek a teszt megkezdése előtt a három korábban említett szer valamelyikéből adtak.

Az eredmény igen meglepő volt, ugyanis a fogyasztók agya jóval aktívabbnak bizonyult, mint az alvó, vagy az éber alanyoké. Ez azt jelenti, hogy a tudatállapotuk is magasabb szintű volt.

Anil Seth, a Sussexi Egyetem szakembere szerint pszichedelikus állapotban az agy aktivitása kevésbé kiszámítható és integrált, mint normál körülmények közt. A kutató hozzátette: az új matematikai mérés alapján a pszichedelikus állapot egyben magasabb tudatállapotot is jelent.

A csapat kiemelte, hogy az eredmény nem jelenti azt, hogy a szerek fogyasztói jobb vagy fejlettebb tudatállapotban lennének. A kísérlet minden esetre igen megbízhatónak tűnik, mivel a vizsgálatban használt három drog más-más módon hat.

A szakértők bíznak benne, hogy eredményeiknek köszönhetően könnyebben felmérhetővé válik, hogy miként használhatnák az efféle szereket terápiás kezelés során.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik