Tudomány

Harry Potterről és Perselus Pitonról neveztek el egy új rákfajt

Az új faj egyedeit egy tengerészgyalogosból lett kutató, Harry Conley fedezte fel, miközben a csendes-óceáni Guam partjainál ásott.

A szakértők azonban csak 20 évvel később azonosították az apró rákokat egy egészen új nemzetség és faj tagjaiként. Az élőlény a Harryplax severus tudományos nevet kapta, amely egyszerre utal a felfedezőre, Harry Conley-re, Harry Potterre, valamint Perselus Pitonra.

A rák igen apró, mindössze 5,6-7,9 milliméteres.

A szakértők szerint a H. severus a tengerek mélyén él, a környezethez alkalmazkodva alakultak ki apró szemei, fejlett csápjai és hosszú, vékony lábai.

Conley még 1998-ban találta meg az élőlényeket a part menti szikláknál felhalmozódott koralltörmelékben, nagyjából 2 méterrel a vízfelszín alatt. A 2000-es évek elején aztán a férfi hatalmas gyűjteményét Gustav Paulay-nek, a Floridai Természettudományi Múzeum kurátorának ajándékozta, aki később Peter Ngnek, a Szingapúri Nemzeti Egyetem biológusának adta tovább a kollekciót.

A kutató csapatával később alaposan elemezte a kistestű élőlényeket, új tanulmányában pedig be is mutatta a fajtJose Christopher E. Mendozával közösen írt munkájukban arról számolnak be, hogy az új nemzetséget Conley-ről nevezték el, mivel a férfi kutatásaival hatalmas mértékben járult hozzá az óceánkutatás fejlődéséhez.

És hogy miért épp Harry Potterről kapta az új faj a nevét? Nos, a kutatók szerint a karakter mágikus képességei nem sokban különböztek Conley-étől – igaz, a férfi tehetsége nem a varázsvilágban, hanem a ritka és ismeretlen állatok megtalálásában rejlett.

A nevet egyébként Mendoza választotta, aki úgy gondolta, nem hagyhatja ki a lehetőséget, hogy a kedvenc kitalált szereplőjére és az új faj felfedezőjére egyszerre utaló nevet használja. A szakértő úgy emlékszik vissza, Ngnek is tetszett az ötlet.

severus kifejezésnek is több jelentése van. Egyrészt utal a latin “iszonyú”, “kegyetlen“, “kemény“, “komoly“, “szigorú” szavakra, melyek a kutatók szerint jól leírják a rákok gyűjtésének hosszadalmas, kemény és munkaigényes feladatát.

A névről azonban Rowling könyvének egy másik karaktere, Piton professzor alakja is eszünkbe juthat – az eredeti, angol nyelvű változatban a szereplő neve ugyanis Severus Snape. A szakértők úgy gondolják, Piton és a rákfaj abban hasonlítanak egymásra, hogy mindketten hosszú ideig őrizték a titkaikat – az élőlények például azt, hogy egy korábban ismeretlen fajhoz tartoznak.

Nem ez az első eset, amikor a varázslóvilág karaktereiről neveztek el egy ízeltlábút. Nagyjából egy hónappal ezelőtt egy pók Griffendél Godrikra utaló nevet kapott.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik