Tudomány

Négy Föld-szerű bolygóból álló rendszert találtak az amatőr csillagászok

Az Australian Broadcasting Corporation televíziós programja, a Stargazing Live több amatőr kutatót is inspirált. A civilek eddig számtalan lehetséges bolygót találtak, sőt, egy olyan csillagrendszert is, melyben 4 kőzetbolygó is kering.

A közelmúltban meginduló műsorban a műsorvezető mellett újságírók, szakértők és amatőrök beszélgetnek az űr csodáiról. A show elsődleges célja az, hogy bemutassa, miként kapcsolódhatnak be a civilek a tudományos munkába. Az adások során a kutatók tippeket is adnak a nézőknek, hogy hol és miként érdemes csillagászati felvételeket készíteni.

A közelmúltban egy adásban arra is felhívták a figyelmet, hogy az amatőrök segíthetnek a Kepler Űrtávcső adatainak feldolgozásában.

A teleszkóp a csillagok fényerejének ingadozását figyeli, ez ugyanis az égitestek előtt elhaladó bolygók jele lehet.

A programnak köszönhetően sokan döntöttek úgy, hogy részt vesznek a kalandban. A Citizen Science Alliance által létrehozott kezdeményezés, a Zooniverse egyik célja a Naprendszerünk feltételezett kilencedik bolygója utáni nyomozás. Igaz, a lelkes civilek más projektekben, például az exobolygók keresésében is segíthetnek. Eddig számtalan potenciális jelöltet sikerült találniuk.

A Zooniverse nemrég bejelentette, hogy egy olyan 4 bolygóból álló csoportot is azonosítottak, amely a 600 fényévre, a Vízöntő csillagképben található csillag, az EE-1 körül kering.

Az egyes objektumok jóval közelebb vannak gazdacsillagukhoz, mint a Merkúr a Naphoz.

Chris Lintott, a program vezető kutatója szerint a felfedezés csak a kezdet lehet. A szakember nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy a TRAPPIST-1-nél, vagy a Naprendszernél is több bolygóból álló csoportosulásokat is sikerül majd megtalálniuk.

A 39 fényévre található TRAPPIST-1 égitestjeinek felfedezése óta az újabb exobolygók azonosítása ritkán számít szenzációnak – elvégre már több ezret ismerünk. Bár eddig 72 olyan csillagot is azonosítottak, mely körül legalább 4 objektum kering, az új felfedezés mégis ígéretesnek tűnik.

Ugyanis nagyon ritkán fordul elő, hogy olyan rendszert találjanak, melyben a bolygók ilyen közel helyezkednek el a központi csillaghoz. Sőt, az sem túl gyakori, hogy egy helyen ennyi közel Föld nagyságú égitestet is azonosítsanak, a gázóriások jóval nagyobb számban fordulnak elő.

Mivel az EE-1 csupán 10 százalékkal kisebb a Napnál, az elemzése saját csillagunk megértésében is hasznos lehet.

A Zooinverse programjának lényege, hogy megkönnyítse a kutatók életét, és lehetőséget adjon az önkénteseknek. Az amatőrök segítségével felgyorsul az adatok elemzése, cserébe viszont felkerülhet a nevük az új felfedezésekről beszámoló tanulmányokra.

Már akad is olyan, akinek ez sikerült is. Egy darwini szerelő, Andrew Grey kemény munkájának köszönhetően elérte, hogy neve szerepeljen egy új tudományos publikációban.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik