Tudomány

Rendkívül közel fog elhaladni a hatalmas aszteroida

Április második felében fog elhaladni a Föld mellett az a hatalmas aszteroida, melyet még 2014-ben fedeztek fel. Nem kell félni, a szakértők szerint az égitest nem fenyegeti a bolygónkat.

A 2014 JO25 nevű objektum meglehetősen nagy, nagyjából 1,4 kilométer széles. Az égitest április 19-én lesz a legközelebb a Földhöz, ekkor a Holdnál 4,6-szor távolabb, megközelítőleg 1,7 millió kilométerre fog elhaladni tőlünk.

Az objektumot még 2014 májusában fedezték fel a Mount Lemmon Survey kutatói.

A szakértők szerint 2004-óta ez lesz a legnagyobb aszteroida, amely ilyen közel fog járni a Földhöz – akkor a 4179 Toutatis a Hold távolságánál négyszer messzebb száguldott el.

Az égitestet a Minor Planet Center potenciálisan veszélyes aszteroidának minősítette. Bár a besorolás ijesztően hangzik, nem kell tartani az objektumtól, a NASA szerint ez az osztályzás csupán annyit jelent, hogy a 2014 JO25 méretei alapján komoly kárt tehetne bolygónkban – ez gyakorlatilag minden 150 méternél szélesebb aszteroidára igaz.

Persze nem minden égitestet sorolnak be veszélyességük szerint, csupán azokat, melyek a Föld közelében is elhaladnak.

A következő, Ron Baalke, a Jet Propulsion Laboratory kutatója által posztolt GIF-en jól látható, hogy milyen messze is lesz tőlünk a 2014 JO25. Bár az 1,7 millió kilométer elsőre soknak tűnhet, valójában csillagászati szempontból nem számít távolságnak.

(IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik