Tudomány

Űrszemeteltek a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai

nemzetkozi-urallomas(960x640).jpg (Array)
nemzetkozi-urallomas(960x640).jpg (Array)
Zűrösen zajlott az űrséta, az űrállomás űrhajósainak űrpaneleket kellett volna az űrmodulra rakni, de az egyiket elkótyavetyélték.

Hat óra negyvennyolc percet töltött az űrben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két amerikai asztronautája, Shane Kimbrough és Peggy Whitson, és bár az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint sikeresen teljesítették a feladatukat, eközben elszabadult egy védőpanel.

Az űrséta alatt a két űrhajós csatlakoztatta a kábeleket a PMA-3-as hermetikus adapterhez, amit egy korábbi űrsétán tettek át a Tranquility lakómodulról a Harmony modulra. Emellett el kellett helyezniük a Tranquilityre négy, mikrometeoritok és hősugárzás ellen védelmet nyújtó panelt arra a helyre, ahonnan leszerelték az adaptert.

A feladat végrehajtása közben azonban az egyik védőpanel “elúszott” az egyik asztronautától.

A NASA szerint az elszabadult alkatrész nem jelent veszélyt sem az űrhajósokra, sem az ISS-re, mivel előtte halad. Az űrbázisról készített felvételeken mozdulatlan fénypontnak látszik csupán. Egy ilyen védőpanel súlya 8,1 kilogramm, szétterített állapotban 1,5-ször 0,6 méteres és mintegy öt centi vastag.

Három védőpajzsot az asztronautáknak sikerült a helyükre tenni, az elveszett negyediket pedig az említett adapter fedelével helyettesítették, ami ugyanolyan anyagból készült. Erről az űrséta ideje alatt hozott döntést az irányítóközpont.

Többször előfordult már az ISS történetében, hogy asztronauták különféle alkatrészeket elvesztettek az űrséták idején, nyolc éve egyikük egy szerszámos ládát hagyott veszni.

Ez volt egyébként Peggy Whitson nyolcadik űrsétája, és ezzel űrhajósnő-rekordot döntött. A majd hétórás űrséta nagyjából felénél Whitson ráadásul megdöntötte az űrsétán töltött legtöbb idő – 50 óra és 40 perc – rekordját is a nők között.

(MTI) 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik