Tudomány

Oldalról fotózták le a távoli galaxist

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Nagyon nagy távcsöve (VLT) fotózta le a csillagok, gázok és por fényes kavalkádját. A képen látható galaxis, az NGC 1055 átmérője a számítások szerint 15 százalékkal lehet nagyobb a Tejúténál.

Bár az NGC 1055 egy spirálgalaxis, a felvételen nem láthatóak az efféle rendszerekre jellemző spirálkarok – ennek oka az, hogy a kép épp oldalról mutatja a galaxist. A fotón viszont egy ennél sokkal érdekesebb jelenséget lehet megfigyelni: a szerkezetben egy csavarodás vehető ki, melyet feltehetőleg a közelében található nagyobb kiterjedésű galaxissal való interakció okoz.

A spirálgalaxisok a szabályos galaxisok egyik fő csoportját alkotják. Legszembetűnőbb sajátosságuk a lapos korong, amely a rendszerek magját veszi körül – ebben a korongban találhatóak a spirálkarok.

A Földről szemlélődve számtalan ilyen galaxist láthatunk, más-más szögből. Egyes rendszereket “felülről” figyelhetünk, ezek közé tartozik az örvénylő NGC 1232 is, melynek vizsgálata során jól kivehető a fényes mag, illetve az azt körülvevő spirálkarok. Ezen rendszerek látványa valóban lélegzetelállító, viszont elemzésükkel csak igen keveset tudhatunk meg háromdimenziós kiterjedésükről.

Más galaxisokat, mint például az NGC 3521-t, kissé oldalról látjuk. Ezeken a döntött rendszereken valamelyest megfigyelhető a galaxisok formája és a spirálkarok fonódása is, a felépítésük teljes megértése azonban szintén nehéz feladat.

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk egy galaxis struktúrájáról, igen egyedi szögből, teljesen oldalról kell látni. A most lefényképezett NGC 1055 elhelyezkedése szerencsére épp megfelelő.

Az oldalról vizsgált galaxison jól kivehető a fiatalabb és az idősebb csillagok eloszlása, a csillagszületési régió, és a mag közelében található ősi égitestek csoportosulása is. A fotón elemezhetőek a korong egyes pontjainak távolságai, így a mag méreteit is könnyebb megmérni. Az ideális iránynak köszönhetően a szakértők a galaxis általános formáját és annak egyedi tulajdonságait is tanulmányozhatják.

Az egyik legfontosabb ilyen jellemző a galaxis csavarodása. Az elemzés során a tudósok felfedezték, hogy az NGC 1055 korongján bizonyos régiók igazán zűrzavarosak, a jelenséget valószínűleg egy közeli galaxis, a Messier 77 befolyása okozza. Az interakció igen látványos hatással jár: az NGC 1055 egész korongján megfigyelhető a meghajlás.

A most vizsgált galaxis egyébként meglehetősen távol, nagyjából 55 millió fényévre található a Cet csillagképben.

(ESO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik