Tudomány

A gyorskaják csomagolása jelentheti az igazi veszélyt

Egy új kutatás szerint rengeteg amerikai fogyaszt olyan gyorséttermi ételeket, melyeket polifluoroalkilokkal (PFC-kkel) kezelt anyagokba csomagolnak - efféle vegyületekből készülnek a tűzoltó felszerelések, a teflonedények, sőt, bizonyos rovarirtó szerek is. Nem ritka, hogy PFC-ket is használnak a csomagolás elkészítésekor, a most felfedezett vegyületek aránya azonban igen veszélyes.

A Notre Dame Egyetem szakértői több mint 400 különböző csomagolóanyagot teszteltek, többek közt szendvicseket és hamburgereket védő papírokat, péksüteményes zacskókat, poharakat és sült burgonyás dobozokat. Az elemzés során több fluortartalmú anyag nyomát is felfedezték. Az azonosított PFC-k 56 százalékát desszert- és kenyércsomagoláson, 38 százalékukat szendvics- és hamburgerpapíron, 20 százalékukat pedig kartonon fedezték fel.

Korábbi tanulmányok bebizonyították, hogy ezek az anyagok a csomagolásról átvándorolhatnak az ételre, elfogyasztva pedig felhalmozódhatnak a szervezetben.

Graham Peaslee, a kutatásban részt vevő szakember és az egyetem kísérleti magfizikusa szerint a PFC-k nagyon tartós vegyületek.

Bekerülnek a véráramba, ott is maradnak és felhalmozódnak. Vannak olyan betegségek, melyek összefüggésben vannak velük, szóval nem igazán akarunk ilyen típusú anyagokat odakint találni

 – tette hozzá a kutató.

Peaslee csapatával egy új technikát, az úgynevezett részecske indukált gamma-kibocsátás spektroszkópiát használta, ezzel elemezték az egyes csomagolások fluortartalmát. A módszer meglehetősen pontos és költséghatékony eljárás a szilárd mintákban található vegyi anyagok felmérésére.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a PFC-k többek közt vese és hererákot, pajzsmirigybetegségeket, gyermekeknél pedig alacsony születési súlyt és immunotoxicitást eredményezhetnek. A vegyületek felezési ideje rendkívül hosszú, így évekbe telhet, mire a bevitt PFC-k kiürülnek a szervezetből.

Ezek a vegyi anyagok biológiailag nem bomlanak le. Nem bomlanak le természetesen, így nagyon hosszú ideig megmaradnak a környezetben

 – állapította meg Peaslee.

Napjainkban egyre többen fogyasztanak gyorséttermi ételeket, így a felfedezés kifejezetten aggasztó. A PFC-k jelenléte a csomagolásokban akár a közegészségügyre is hatással lehetnek.

A vizsgálatban összesen 27 étteremláncot ellenőtiztek, így például a McDonald’sot, a Burger Kinget és a Starbucksot.

A kutatásban nem elemezték azokat az elviteles edényeket, mint amilyeneket a pizzériákban és a kínai gyorséttermekben használnak.

Miután a szakértők befejezték az elemzést, az összes olyan láncot értesítették, ahol PFC-ket fedeztek fel a csomagolásokon. A megkeresésre azonban csak két csoport válaszolt, mindkét üzlethálózat azt állította, nem tudtak a vegyi anyagok jelenlétéről – az egyik lánc képviselője egyenesen azt mondta, szállítójuktól még igazolást is kaptak a csomagolások biztonságosságáról.

A kutatók ennek ellenére úgy vélik, bizonyos gyorséttermek tisztában lehetnek vele, hogy csomagolóanyagaikban igen magas a fluoridok aránya. Peaslee bízik benne, hogy eredményeikkel sikerül felhívni a figyelmet erre a súlyos problémára.

A manapság használt PFC-vel kezelt anyagok helyett számtalan alternatívát alkalmazhatnának az étteremláncok, például műanyagot, alumíniumfóliát vagy zsírpapírt.

(University of Notre Dame)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik