A Stanford Egyetem mikrobiológusa, Mark Davis szerint a különbség már napi egy-két csésze kávétól is jelentkezhet. A kutatók úgy gondolják, az eredmények megmagyarázhatják azokat a korábbi megfigyeléseket, melyek szerint a rendszeres kávéfogyasztók tovább élnek.
Az új vizsgálat több szakaszból állt. Egyrészt a szakértők megvizsgálták annak a nagyjából 100 embernek az adatait, akik egy nagyobb, az öregedéssel jelentkező változásokat elemző kutatásban vettek részt. A tudósok az alanyok vérmintáit, személyes és családi kórtörténetét is ellenőrizték.
A kutatás vizsgálat, hogy az idősebbekben magasabb volt egy gyulladásos fehérje, az IL-1-béta szintje. A protein arányának növekedése sok esetben a merev artériák és a magas vérnyomás kialakulásával, illetve a korai halálozással járt együtt a vizsgált időszakban.
Hogy felmérjék, hogy van-e összefüggés a fehérje és a kimutatott egészségügyi problémák közt, a szakértők egereken végeztek kísérleteket. Mark Davis, az eredményekről beszámoló tanulmány szerzője szerint az intravénásan a rágcsálókba juttatott protein komoly problémákat okozott az élőlények szervezetében, ez pedig alátámasztja az ok-okozati összefüggést.
A szakértők ezután annak jártak utána, hogy egyes felnőtteknél miért mutat alacsonyabb aktivitást az IL-1-bétát kódoló gén. Davis csapata meglehetősen érdekes tényezőre bukkant.
Mikor a kutatók ismét ellenőrizték a résztvevők vérmintáit, sikerült kimutatni, hogy azoknál, akiknek vérében magasabb volt a koffein és annak bomlástermékeinek szintje, jóval alacsonyabb volt a fehérje termeléséért felelős gén aktivitása.
Ezután újabb laboratóriumi vizsgálat következett, melynek során Davisék koffeint, valamint a gyulladást kiváltó anyagokat adtak az általuk növesztett emberi immunsejtekhez. Az eredmények alapján a koffein jelentősen csökkentette a gyulladást okozó vegyületek hatását.
A szakértők tanulmányukban megállapították, hogy a veszélyes fehérje termelődésének mérséklésével számtalan, általában idősebb korban jelentkező betegséget lehetne szabályozni – igaz, ezen elmélet alátámasztására újabb kutatásokra lesz szükség.
A tudósok ugyanakkor kihangsúlyozták, a rendszeres kávézás mindenképp csökkenthető a gyulladás kialakulásának kockázatát. Davisék bíznak benne, hogy elemzéseik ösztönzőleg fognak hatni más kutatókra, akik hasonló vizsgálatokat hoznak majd létre a jelenség megértésére.
(Via: Live Science)