Tudomány

A csípős kaja lehet a hosszú élet titka

A Vermonti Egyetem szakértőinek új tanulmánya szerint a csípős ételek fogyasztása jelentősen növelheti a várható élettartamot. Az elemzések alapján ugyanis a csilipaprika rendszeres evése 13 százalékkal csökkentette az alanyok korai halálának kockázatát.

Az emberek már évszázadok óta úgy tartják, hogy a paprika és a különböző csípős ételek elősegítik a betegségekből való gyógyulást. Kifejezetten a csilipaprikával és annak élettartamra gyakorolt hatásaival azonban 2015-ig egyetlen tudományos munka sem foglalkozott – akkor egy kínai csapat hozott létre egy, a témát bemutató tanulmányt.

Az új kutatást a Vermonti Egyetem orvostanhallgatója, Mustafa Chopan, valamint az intézmény oktatója, Benjamin Littenberg vezette. A szakértők egy amerikai felmérés adatait elemezték, melyben több mint 16 ezer személy vett részt, 23 éven keresztül. A kutatók azt vizsgálták, hogy az alanyok életére milyen hatással volt a csilipaprika fogyasztása.

A felmérés kimutatta, hogy a paprikát a legtöbbször fiatal, alacsony jövedelmű és végzettségű fehér mexikói-amerikai, házas férfiak ették; akik rendszeresen fogyasztottak alkoholt, cigarettáztak, több zöldséget és húst fogyasztottak, és a HDL-koleszterin szintjük is alacsonyabb volt.

A szakértők ezután 18,9 év alatt összegyűlt adatot elemeztek, végigkísérve a résztvevők életét, feljegyezve a halálozásokat illetve azok okait.

Az elemzés végül kimutatta, hogy a csilipaprikát rendszeresen fogyasztók jóval kisebb százalékban haltak meg a vizsgált időszak alatt. A növény evése elsősorban a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázatát csökkentette.

Bár még nem biztos, hogy a csilipaprika pontosan milyen mechanizmusnak köszönhetően csökkentette a korai halál esélyét, a tanulmány szerzői mégis úgy gondolják, a jelenségnek a tranziens receptor potenciál csatornákhoz lehet köze, amelyek a csípős anyagok – így például a csili egyik fő összetevője, a kapszaicin – legfontosabb érzékelői.

A kutatás által kimutatott egészségügyi pozitívumokra számtalan magyarázat lehet. Könnyen elképzelhető, hogy a jelenség hátterében a kapszaicin celluláris és molekuláris mechanizmusokra gyakorolt hatása áll. A kutatók úgy vélik, az anyag nagy mennyiségű bevitelének köszönhetően olyan folyamatok indulnak meg, melyek csökkentik az elhízás kockázatát, valamint szabályozzák a keringést. A kapszaicin emellett olyan összetevőket is tartalmaz, melyek közvetve befolyásolják a bélflórát.

Mivel a tanulmány alátámasztotta a korábbi vizsgálatok eredményeit, Chopan szerint nem lehetetlen, hogy a jövőben a csilipaprikák – vagy más csípős ételek – orvosok által ajánlott étrendek fő elemévé váljanak. A szakértő hozzátette, a csili hatásainak további elemzésére érdemes lehet klinikán is tesztelni a növényt.

(Via: newswise)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik