Tudomány

Elkészült a világ első digitális napórája

4500 év után végre elkészült a legmenőbb napóra.

Őseink már időszámításunk előtt 1500-ban is használták a napórát, és az évezredek folyamán sokat finomodott a dolog, de jellegénél fogva nem olyan pontos, mint napjaink órái, ám a lényeg, hogy eleink is tisztában voltak nagyjából azzal, hogy a Föld forog, és a Nap süt, szóval ebből lehet valamiféle időmérést alkalmazni.

Most azonban egy francia mérnök ezt az ősi eszközt is beemelte a digitális korszakba, méghozzá 3D nyomtatásban, ám a legjobb az egészben, hogy közben az időt a nyolcvanas évek stílusában mutatja. Ezt így talán nehéz elképzelni, de nézzétek csak a videót, máris tiszta lesz az egész:

Habár valójában az időmérés és annak kijelzése nem digitális, a 3D nyomtatás miatt mégis megszavazhatjuk ezt a jelzőt, az pedig, hogy a Föld forgásának megfelelően apró lukacskák bonyolult rendszerén keresztülhaladva a napfény kirajzolja, hogy éppen mennyi az idő, kimondottan szép munka.

Akadnak azért korlátok a dologban, hiszen éjszaka például nem működik, illetve csak délelőtt 10 és délután négy között nevezhető pontosnak, illetve az időt 20 perces intervallumokban méri, éppen ezért célszerű nem ehhez a napórához igazítani a találkozókat. Hacsak nem a többiek is rendelkeznek hasonlóval.

Akinek megtetszett a 3D-nyomtatott napóra, az ide kattintva meg is vásárolhatja, illetve ha éppen akad otthon egy 3D -nyomtató, akkor a bárki számára hozzáférhető útmutató alapján akár otthon is elkészíthető.

Forrás: ScienceAlert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik