Tudomány

Stephen Hawking megint elküldte az emberiséget a balfenéken

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 10. 21. 15:33

A professzor szerint jó lenne végre hagyni a múltat a fenébe, és az intelligens jövő felé fordulni.
Korábban a témában:

A mesterséges intelligencia (MI), annak lehetőségei, de főleg veszélyei egyre több témázásra adnak lehetőséget a tudósoknak. Stephen Hawking is szívesen elmélkedik az MI kapcsán: legutóbb például egy szókimondó előadást tartott a Cambridge-i Egyetem által, a mesterséges intelligencia kutatására alapított Leverhulem Center megnyitóján.

Hawking azzal nyitott, hogy a mesterséges intelligencia vagy a legjobb, vagy a lehető legrosszabb dolog lesz, ami az emberiséggel történhetett.

A professzor meglehetősen kritikus azzal kapcsolatban is, hogy a szakemberek mivel töltik az idejüket, és miből próbának meg új ismeretekhez jutni. Hawking szerint

rengeteg időt töltünk el a történelem tanulmányozásával, ami, lássuk be, főként a butaság története.

Mindebben pedig az a „legszebb”, hogy a múltban elkövetett hibák vizsgálata során ugyanazokat a baklövéseket követjük el újra és újra. Ebből következik, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk akkor, amikor a jövő intelligenciájának kutatására fordítunk pénzt és a szakemberek tudását.

British scientist Stephen Hawking arrives to attend the launch of The Leverhulme Centre for the Future of Intelligence (CFI), at the University of Cambridge, in Cambridge, eastern England, on October 19, 2016.
The Leverhulme Centre for the Future of Intelligence (CFI), which launched today, is a collaboration between the University of Cambridge, the University of Oxford, Imperial College London, and the University of California, Berkeley. The centre will explore the implications of the rapid development of artificial intelligence (AI). / AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N
Stephen Hawking a Leverhulme Center megnyitóján (Fotó: AFP)

Hawking nem először nyilatkozott az MI jelenségről. Csatlakozott például ahhoz a nyílt levélhez is, amely a kormányok figyelmét hívja fel az autonóm, katonai rendszerek veszélyeire, amelyek a mesterséges intelligencia rohamos fejlődése miatt az emberiség vesztét is okozhatják a jövőben.

Lehetetlen megjósolni, hova vezet az, ha a saját elménket is a mesterséges intelligenciára bízzuk. A technológiai forradalom ezen eszközével helyrehozhatjuk azokat a károkat, amelyeket a természettel tettünk – élen az iparosodással. És egészen biztos, hogy képesek leszünk felszámolni a betegségeket, illetve a szegénységet is.

A Leverhulme Center of the Future of Intelligence intézet több mint 12 millió dollár (kb. 3,5 milliárd forint) támogatást kapott arra a célra, hogy az ott dolgozó szakemberek (köztük Stephen Hawkinggal) olyan projekteket futtassanak, amelyekkel megérthetjük a mesterséges intelligencia működését, egyben minimalizálhatjuk az abban rejlő veszélyforrásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.