Tudomány

Stephen Hawking szerint félni kéne az ufóktól

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 09. 23. 18:04

A fizikus szerint civilizációnk hosszú távú jövője érdekében jobb lenne nem felhívni magunkra a figyelmet.

Stephen Hawking, a világ legismertebb és ikonikus elméleti fizikusa, írója úgy általában nem sok jót jósol az emberiség számára. Nagyjából minden előadása a pár ezer év múlva bekövetkező armageddonról, a mesterséges intelligencia által jelentett veszélyekről, az emberi agresszió visszavonhatatlan hatásairól, valamint a robotok világuralmáról szólnak. És a földönkívüliekről.

A professzor új, 30 perces műsorának (Stephen Hawking’s Favorite Places) legutóbbi epizódjában például azt fejtette ki, hogy nem annyira szerencsés felhívni magunkra a figyelmet, főleg nem olyan idegen civilizációk számára, akik technológiailag fejlettebbek nálunk.

Hawking ezen gondolata a pár évvel ezelőtt felfedezett Gliese 832C bolygó kapcsán fogalmazódott meg,

mivel az égitest több jellemzője is arra utal, hogy akár valamilyen élet lehet is lehet rajta. A Gliese 832C (lásd nyitókép) „mindössze” 16 fényévnyire van a Földtől, egy vörös törpe körül kering, ami ugyan jóval kisebb a mi Napunknál, de jelentősen közelebb is helyezkednek el egymáshoz képest.

A 16 fényév jó ideig lehetetlenné teszi, hogy eljussunk oda, az azonban már most megoldható, hogy a nagy teljesítményű rádióteleszkópokkal jeleket küldjünk felé. Hawking felveti azonban, hogy ha ezek a jelek célba érnek, akkor elképzelhető, hogy nem azt a reakciót kapjuk, amit várnánk:

Ha értelmes létforma található ott (a Gliese 832C-n), akkor azt már érzékelhetjük. Ha egyszer választ kapnánk, akkor kifejezetten óvatosnak kellene lennünk a viszont válasszal. Egy fejlett civilizációval való találkozás úgy is végbemehet, mint az amerikai őslakosok és Columbus esete. Ami nem alakult túlságosan jól.

Nem mindenki osztja Hawking véleményét: Doug Vakoch, a METI International elnöke szerint a baj már régen megtörtént. Az emberiség évtiezedek óta ontja magából a különböző rádiós jeleket, ezért már teljesen értelmetlen lenne megszakítani minden kapcsolatot az univerzummal. Persze az összes érvelés okát veszti, ha az ufók már évszázadok óta látogatnak bennünket.

(Fotó: PHL @ UPR Arecibo, NASA Hubble, Stellarium)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - NOVEMBER 29: U.S. President Donald Trump answers questions from the press while departing the White House November 29, 2018 in Washington, DC. Trump answered numerous questions regarding his former attorney Michael Cohen's recent court appearance and testimony before departing. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.