Tudomány

Stephen Hawking szerint még mindig hülyék vagyunk

A neves tudós továbbra is úgy gondolja, hamarosan kinyírja magát az emberiség, ráadásul egyre több módszere van hozzá.

A neves tévés személyiség, Larry King hat éve egy elég nagy felzúdulást keltő interjút készített Stephen Hawkinggal: a tudós akkor arról beszélt, hogy az emberiség végzete nem más, mint önmaga kapzsisága és hülyesége. King nemrég megismételte a beszélgetést a Russia Today számára, amelyben leginkább az érdekelte, hat év alatt változott-e valami az emberiség önmegsemmisítő természetével kapcsolatban. Nos, nem örülhetünk túlzottan, Hawking véleménye tömör és letaglózó:

Az biztos, hogy nem lettünk kevésbé kapzsik és hülyék.

A világ legismertebb elméleti fizikusa persze azért bővebben is kifejtette, mire alapozza ezt a lesújtó véleményt. Leginkább a szennyezés és a túlnépesedés aggasztja.

A Föld népessége félmilliárddal növekedett az utolsó interjúnk óta, és nem látni a folyamat végét. Ha ilyen ütemben megy minden tovább, 2100-ra tizenegymilliárdan leszünk. A levegő szennyezésének mértéke az elmúlt öt évben 8 százalékkal emelkedett. A világ városaiban lakók 80 százaléka van kitéve egészségre káros mértékű légszennyezettségnek.

Persze új veszélyek is megjelentek, amikért részben ismét mi magunk vagyunk felelősek. A mesterséges intelligenciáról van szó, a gépek felemelkedéséről, csak ez bizony már nem sci-fi, hanem egy tudós állítja.

A mesterséges intelligenciában ott a lehetőség arra, hogy gyorsabban fejlődjön, mint az emberiség. Jó esetben az MI együtt élhet az emberekkel. De ha a gépek elérik azt a kritikus állapotot, amikor már képesek önmagukat fejleszteni, nem állíthatjuk biztosan, hogy ugyanaz lesz a céljuk, mint a mieink.

Az interjú során Hawking csak egy olyan témát említett, ami csodálattal töltötte el, de sajnos ez pont nem az emberiséggel, vagy a Földdel kapcsolatos. Szerinte az egyik legfontosabb felfedezés, hogy az Univerzum ahelyett, hogy a korábbi teóriák szerint elkezdene összezsugorodni, tovább tágul. Elfogtunk egy videót is, amelyben részletek hangzanak el a beszélgetésből – a végén Hawking a sötét anyagról beszél… az elején meg sötét emberekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik