Tudomány

A Tourette-szindrómának lehetnek pozitívumai is

Egy új kutatás szerint a Tourette-szindrómában szenvedő gyerekek gyorsabban dogozzák fel a nyelvtani problémákat, mint az egészségesek.

A Newcastle, a Northwestern, a Johns Hopkins és a Georgetown Egyetem kutatói arra jutottak, hogy az idegrendszeri betegséggel diagnosztizált gyerekek hamarabb képesek szavakat alkotni a megtanult hangokból, mint a tipikusan fejlődő társaik. A szakértők szerint ez azokkal az agyi elváltozásokkal lehet kapcsolatban, melyek a rendellenesség velejárói.

A Tourette-szindróma egy viszonylag ismert idegrendszeri rendellenesség. A betegségben szenvedőknél tartósan fennállnak a tic-nek nevezett akaratlan mozgások és hangadások. A közhiedelemmel ellentétben a kényszeredett trágárkodás igen ritka, nagyjából 10 esetből 1-szer fordul elő.

Cristina Dye, a tanulmány vezető szerzője és a Newcastle Egyetem oktatója szerint kutatásukban olyan betegségekkel küzdő gyerekeket vizsgáltak, mely zavarok általában akadályt jelentenek az embereknek. A szakértők célja éppen ezért az volt, hogy megtalálják az ilyen rendellenességekben rejlő pozitívumokat – ezzel pedig magukat a kórokat is jobban megértsék.

A vizsgálatban 13 beteg és 14 egészséges, 8-16 éves gyermek vett részt. A fiatalokat arra kérték, hogy ismételjenek el bizonyos kitalált szavakat, mint amilyen a “naichovabe” is. Az ilyen “nem szó alapú ismétlésnél” az emberek úgy próbálják visszaadni a hallottakat, hogy az ismeretlen kifejezéseket előbb részekre bontják, majd egyesítik – a módszer egyáltalán nem tudatos, így kevesen veszik észre a jelenséget. Bár a két csoport hasonló pontosságot ért el, a Tourette-szindrómás gyerekek sokkal gyorsabban tudták visszamondani az értelmetlen kifejezéseket.

Michael Ullman társszerző, a Georgetown Egyetemen szakértője hozzátette: a Tourette-szindrómás gyermekek fonológiai fejlettségének felfedezése összhangban van egy korábbi megfigyeléssel, mely szerint a betegséggel diagnosztizáltak morfológiai, azaz szóalkotási képességei is jobbak.

A két kutatás együtt azt mutatja, hogy a Tourette-szindrómások nyelvtani feldolgozása jóval gyorsabb, ez pedig a beszédbeli rugalmasság és sokszínűség alapja is lehet. A szakértők szerint a felfedezés klinikai jelentőséggel bírhat.

Tudjuk, hogy a legtöbb idegrendszeri fejlődési zavarral küzdő gyerek számára nehézséget okoz a hangok összeillesztése. Tehát az ilyen feladatokat is potenciálisan felhasználhatjuk a veszélyeztetett gyerekeknél, mint a Tourette-szindróma korai előrejelzése vagy diagnózisa

 – állapította meg Dye.

Az eredmények összhangban vannak más bizonyítékokkal is, melyek egyéb területek, például a motoros funkciók gyorsabb kognitív feldolgozására utalnak. A szakértők úgy gondolják, hogy a szindróma mögött álló agyi rendellenesség, mely a gyors tic-eket okozza, más folyamatokat is felgyorsíthat.

(Via: Newcastle University)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik