Tudomány

Nagyon közel vagyunk az összes betegség meggyógyításához

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 10. 03. 11:01

Akár már ebben az évszázadban megtörténhet, de azért vannak buktatók.

Nemrégiben Mark Zuckerberg, és felesége, Priscilla Chan arról beszéltek, hogy az elkövetkezendő 10 évben 3 milliárd dollárt fognak arra a célra áldozni, hogy segítsék az orvostudományt. Ez nagyon sok pénz, de valójában elenyésző összeg ahhoz képest, amennyibe a kutatások kerülnek, amivel kapcsolatban felmerül a kérdés: egyszer valóban lehet majd gyógyszer minden betegségre?

A szakemberek szerint ez attól függ, melyikről beszélünk. Mert bár az az elgondolás, hogy az összes betegség gyógyítható legyen, egyelőre utópisztikus ötlet, de minél közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük a kialakulást, annál jobb úton járunk a kezelhetőség területén. Eric Rubin, immunológiával és fertőzésekkel foglalkozó harvardi kutató elmondta, hogy fertőzéseknél a

gyógyítás, megelőzés, kezelés a cél,

ám ezek megoldása sokkal trükkösebb, mint gondolnánk.

Míg a lassú ütemben fejlődő bakteriális betegségek esetén (ilyen a lepra) a gyógyítás folyamata viszonylag egyszerű, a gyorsan változó kórokozók (pl.: influenza) esetében sokkal komolyabb a kihívás.

Az influenzavírus, ami idén megfertőz, nem ugyanaz, mint a tavalyi,

mondja Rubin, aki egyébként nagyon optimista a 3 milliárd dolláros támogatás kapcsán.

Amíg csak csekély a változás, addig az orvosoknak könnyebb a dolguk, ám ha a mértéke nagyobb, akkor komoly fejtörést okoz mindenkinek, habár ez messze nem azt jelenti, hogy a gyorsan változó kórokozókat ne lehessen ellenőrzés alatt tartani. Francis S. Collins, a National Institutes of Health igazgatója szerint nehéz elképzelni egy olyan világot, ahol nincsenek fertőzések, ugyanakkor meg lehet oldani, hogy ezeket kordában tartsuk.

Nem fogjuk száműzni a fertőző betegségeket a Földről, de megvan a stratégiánk arra, hogy gyorsan cselekedjünk ellenük, ha felbukkannak. Úgy gondolom, hogy egy olyan gyors reagálású rendszer kell kidolgoznunk, mely felismeri az új fertőző betegségeket, és azonnal alkalmazza a megelőzési és kezelési stratégiákat. És egyre gyorsabban haladunk ebbe az irányba,

fogalmazott Collins.

De a rák esetében például egészen más a helyzet, hiszen a száznál is több különböző válfaja, illetve az, hogy minden embernél másként fejlődik az életkor, a nem, az etnikai és földrajzi különbözőségek okán, megnehezíti a dolgot. Ronald DePinho, a The University of Texas MD Anderson Cancer Center elnöke szerint óriási előrelépések lehetnek ezen a területen is az elkövetkezendő évtizedekben, hiszen már most is lényegesen több beteget sikerül meggyógyítani, mint régebben. Úgy fogalmazott, hogy már most sem feltétlen a kezelés okozza a legnagyobb problémát, hanem az, hogy egyes területekre sokkal nehezebben jutnak el az orvosok és a megfelelő kezelés, mint máshová.

Igen merész cél, hogy minden betegségre gyógyírt találjunk, de elképzelhető, hogy mégis, már ebben a században megtörténik,

mondta DePinho.

Érdemes azonban elgondolkodni azon, hogyha minden betegségre lenne gyógyír, akkor mi gátolná meg az emberiséget a túlszaporodásban, illetve eddig is mindig az volt, hogy a természet valamit mindig kitalált, hogy az egyes fajok ne nőjenek a fejére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. október 2.
Tanulók Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tanóráján, amelyen főként az egészséges életmódról beszélgettek a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban 2015. október 2-án. Az óra utáni sajtótájékoztatón az államtitkár a világ legnagyobb tanórája elnevezésű, az ENSZ által életre hívott kezdeményezésről beszélt.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.