Tudomány

Nagyon közel vagyunk az összes betegség meggyógyításához

Akár már ebben az évszázadban megtörténhet, de azért vannak buktatók.

Nemrégiben Mark Zuckerberg, és felesége, Priscilla Chan arról beszéltek, hogy az elkövetkezendő 10 évben 3 milliárd dollárt fognak arra a célra áldozni, hogy segítsék az orvostudományt. Ez nagyon sok pénz, de valójában elenyésző összeg ahhoz képest, amennyibe a kutatások kerülnek, amivel kapcsolatban felmerül a kérdés: egyszer valóban lehet majd gyógyszer minden betegségre?

A szakemberek szerint ez attól függ, melyikről beszélünk. Mert bár az az elgondolás, hogy az összes betegség gyógyítható legyen, egyelőre utópisztikus ötlet, de minél közelebb kerülünk ahhoz, hogy megértsük a kialakulást, annál jobb úton járunk a kezelhetőség területén. Eric Rubin, immunológiával és fertőzésekkel foglalkozó harvardi kutató elmondta, hogy fertőzéseknél a

gyógyítás, megelőzés, kezelés a cél,

ám ezek megoldása sokkal trükkösebb, mint gondolnánk.

Míg a lassú ütemben fejlődő bakteriális betegségek esetén (ilyen a lepra) a gyógyítás folyamata viszonylag egyszerű, a gyorsan változó kórokozók (pl.: influenza) esetében sokkal komolyabb a kihívás.

Az influenzavírus, ami idén megfertőz, nem ugyanaz, mint a tavalyi,

mondja Rubin, aki egyébként nagyon optimista a 3 milliárd dolláros támogatás kapcsán.

flu

Amíg csak csekély a változás, addig az orvosoknak könnyebb a dolguk, ám ha a mértéke nagyobb, akkor komoly fejtörést okoz mindenkinek, habár ez messze nem azt jelenti, hogy a gyorsan változó kórokozókat ne lehessen ellenőrzés alatt tartani. Francis S. Collins, a National Institutes of Health igazgatója szerint nehéz elképzelni egy olyan világot, ahol nincsenek fertőzések, ugyanakkor meg lehet oldani, hogy ezeket kordában tartsuk.

Nem fogjuk száműzni a fertőző betegségeket a Földről, de megvan a stratégiánk arra, hogy gyorsan cselekedjünk ellenük, ha felbukkannak. Úgy gondolom, hogy egy olyan gyors reagálású rendszer kell kidolgoznunk, mely felismeri az új fertőző betegségeket, és azonnal alkalmazza a megelőzési és kezelési stratégiákat. És egyre gyorsabban haladunk ebbe az irányba,

fogalmazott Collins.

De a rák esetében például egészen más a helyzet, hiszen a száznál is több különböző válfaja, illetve az, hogy minden embernél másként fejlődik az életkor, a nem, az etnikai és földrajzi különbözőségek okán, megnehezíti a dolgot. Ronald DePinho, a The University of Texas MD Anderson Cancer Center elnöke szerint óriási előrelépések lehetnek ezen a területen is az elkövetkezendő évtizedekben, hiszen már most is lényegesen több beteget sikerül meggyógyítani, mint régebben. Úgy fogalmazott, hogy már most sem feltétlen a kezelés okozza a legnagyobb problémát, hanem az, hogy egyes területekre sokkal nehezebben jutnak el az orvosok és a megfelelő kezelés, mint máshová.

Igen merész cél, hogy minden betegségre gyógyírt találjunk, de elképzelhető, hogy mégis, már ebben a században megtörténik,

mondta DePinho.

Érdemes azonban elgondolkodni azon, hogyha minden betegségre lenne gyógyír, akkor mi gátolná meg az emberiséget a túlszaporodásban, illetve eddig is mindig az volt, hogy a természet valamit mindig kitalált, hogy az egyes fajok ne nőjenek a fejére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik