Tudomány

Magyarország rosszul teljesít a petefészekrák elleni harcban

Egy új tanulmány szerint világszerte csökkent a petefészekrákban meghaltak száma 2002. és 2012. között. Az előrejelzések szerint a trend folytatódik az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is.

A jelenség hátterében a szájon át bevehető fogamzásgátlók elterjedése és a petefészekrák elleni védelem fejlődése áll. Carlo La Vecchia, a Milánói Egyetem kutatójának új tanulmánya szerint a hormonpótló terápia és a jobb diagnosztikai eljárások tovább csökkentik a betegség kialakulásának kockázatát.

A szakértők az Egészségügyi Világszervezet 1970-től rendelkezésre álló, vonatkozó információit használták fel. A tudósok azt találták, hogy az EU-ban – az adathiányos Ciprust nem számítva – átlagosan 10 százalékkal csökkent a petefészekrák miatti halálozások száma 2002. és 2012. közt. Amerikában a visszaesés 16 százalékos volt, de Kanadában, Japánban, Ausztráliában és Új-Zélandon is javult a helyzet.

A csökkenés azonban nem volt összhangban az egyes területeken. Észtországban például 28 százalékos javulás jelentkezett, míg Magyarországon csupán 0,6 százalékos. Az EU-n belül ezzel a második legrosszabbul teljesítők lettünk Bulgária után, ahol még némiképp romlottak is az arányok. Az észtek után Svédországban és Dániában volt a leglátványosabb a csökkenés, mindkét államban 24-24 százalékkal haltak meg kevesebben.

La Vecchia szerint az egyes országok közti különbségek így is rendeződtek az 1990-es évek állapotához képest. Ennek oka az, hogy az orális fogamzásgátlók egységesen terjedtek el az utóbbi időben, valamint az, hogy a szaporodási mutatók is átalakultak. A nyugati országok viszont ennek ellenére máig előnyt élveznek, mivel a fejlettebb államokban a szájon át szedhető gyógyszereket sokkal hamarabb kezdték el alkalmazni.

Érdekes, hogy míg Japánban hagyományosan kevesebben halnak meg petefészekrákban, addig napjainkban a fiatalabb generációknál nagyobb százalékban jelentkezik a betegség, mint az USA és az EU hasonló korú népességénél. Ennek hátterében is hasonló tényező állhat, az ázsiai országban ugyanis még nem használják sokan az ilyen típusú tabletták.

A fogamzásgátlás mellett a klimaxos tünetek kezelésére használt hormonpótló terápia is segíti a daganat elleni küzdelmet. Az eljárás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az emlő- és petefészekrák kialakulásának kockázatát.

A szakértők több országban is megjósolták a 2020-as állapotokat, ez alapján Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban egészen biztosan tovább fognak javulni az adatok. A kutatók bíznak benne, hogy eredményeikkel tovább segíthetik a betegség ellen folytatott harcot.

(Via: EurekAlert!)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik