Tudomány

Lányától lesett el zseniális ötletet új találmányhoz a tudós

24.hu
24.hu

2016. 08. 25. 14:29

A MIT méltán híres high-tech fejlesztéseiről. Néha az újítás azonban egészen egyszerű megoldásokból születik.
Korábban a témában:

A közelmúltban jelent meg az a tanulmány, amely a MIT kutatóinak új találmányát mutatja be. A légbuborékkal fedett úszó szerkezet igen egyszerű, a Nap energiáját felhasználva alakítja át a vizet gőzzé. A tervezők bíznak benne, hogy találmányuk alacsony előállítási költsége miatt egy nap a sótalanításban és a víztisztításban is nagy segítség lehet.

A mostani eszköz a csapat egy korábbi, 2014-es szabadalmának továbbgondolása. Az akkori szivacsnak rengeteg energiára volt szüksége a működéshez, a mostani zseniális újítás, a légbuborékos borítás azonban áthidalja a problémát – a szigetelés ugyanis remekül megtartja a hőt.

Míg a légbuborékok megőrzik a meleget, egy vékony réteg réz, valamint egy speciális szelektív hőelnyelő anyag elég meleget állít elő ahhoz, hogy az eszköz alatt lévő víz felforrjon.

Az egyszerű de nagyszerű ötletet a tervezők a csoport egyik tagjának, Gang Chennek a lányától lesték el. A 16 éves tanulónak egy iskolai tudományos projekthez légbuborékok felhasználásával kellett elkészítenie egy üvegházat, a szerkezet pedig igen jól működött.

Chen szerint lánya fejlesztése 71 Celsius-fokra tudta felhevíteni a levegőt, akár télen is. A szakember épp a hatékonyság miatt döntött úgy, megpróbálja a módszert saját találmányánál is alkalmazni,. Mint később kiderült, a légbuborékok valóban segítettek.

Az új gőzgép piacra kerülésére egyelőre várni kell, mert a kutatók egy-két évig még biztosan dolgozni fognak a szerkezet finomításán és költségcsökkentésén.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.