Tudomány

Videón a magyar származású mérnök repülő autója

Ismét itt egy olyan magyar a feltalálók és úttörő mérnökök listáján, aki nem Magyarországon alkotott meg valami nagyszerűt. De most ne ezen szomorkodjunk, hanem nézzük meg, mit hozott létre Molnár Dezső, illetve, ahogy a Popular Science cikkében és a kapcsolódó videós riportban mondják, Dezso Molnar. A Los Angelesben élő férfi az interjú szerint volt már repülőmérnök, tervezett rakétákat, de tagja volt extrémnek tűnő rockegyüttesnek is, amolyan reneszánsz ember, aki mindig valami újon töri a fejét.

Legújabb fejlesztését elmondása szerint tényleg az ihlette, hogy elege volt a napról napra végigtötyörgött forgalmi dugókból, és korábbi tapasztalatait felhasználva egy olyan járművet akart építeni, ami problémák esetén a levegőből előzheti meg a vánszorgó autókat.

repulo-auto-002

Ehhez egy olyan megoldásban kezdett gondolkozni, amely egyszerre képes az utakon is haladni, de egy gyors átszerelés után helikopterként haladhat tovább. Alapesetben egy kissé extrém kialakítású, félig autó, félig motor alakú járművet láthatunk, amely akár képes oldalsó támasztó kerekeit felhúzva amolyan Mad Max-féle disztópikus sivatagi vadászként robogni. Viszont a trükk abban rejlik, hogy a pehelysúlyú járgány tetejére könnyen és gyorsan felerősíthető egy erős rotor, amely a videó tanúsága szerint két embert is könnyedén a magasba emel.

Molnár Dezső szerint a járművel nem sorozatgyártás és a meggazdagodás a célja, inkább inspirációt szeretne adni azoknak, akik továbbfejleszthetik és közkinccsé tehetik az ötletét. Amíg pedig nem ilyen “dezsőkopterek” röpködnek fölöttünk mindenfelé, nézegessük a videót, amelyben az interjú mellett láthatjuk földön és levegőben is a járgányt, melyet a kaliforniai Mojave sivatagban próbáltak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik