Tudomány

Üzemanyagot készít a szén-dioxidból a mesterséges levél

A megújuló energiaforrások egyre gyorsuló fejlődése ellenére még mindig rengeteg szénszármazék kerül a levegőbe, az eddigi szén-dioxid átalakító berendezések azonban túl költségesek. Most viszont úgy tűnik, van remény a változásra.

Az Argonne Nemzeti Laboratórium kutatói kifejlesztettek egy költséghatékonyabb szénfogó szerkezetet: egy mesterséges levelet.

Az eszköz a fotoszintézist utánozza. Egy növény a nap energiáját használja fel, hogy a vízből és szén-dioxidból glükózt és oxigént hozzon létre. Hasonló módon működik a mesterséges levél is, annyi különbséggel, hogy ez a szén-dioxidból szén-monoxidot készít.

Míg a növényeknél egy bizonyos enzimmel jön létre a fotoszintézis, addig az új találmány volfrám alapú vegyületből készült apró pelyhekkel működik. Ez forradalmi, ugyanis korábban a szakértők ezüst, arany, vagy egyéb hasonlóan drága fémet használtak egy-egy ilyen szerkezet elkészítésekor.

Bár a mesterséges levél működésekor mind a kiinduló, mind a létrejövő matéria üvegházhatású gáz, nagy különbség, hogy a szén-monoxid égethető üzemanyaggá alakítható. Az új szerkezet amiatt is igen környezetbarát, mert a szén alapú üzemanyag alkotóelemét a levegőből, és nem a föld alól szerzi – ahogy azt például a kőolaj esetében teszik.

Olyan sok különböző hidrokarbonátot égetünk el – szenet, olajat, benzint -, hogy annak megtalálása, hogy hogyan lehet a napfény segítségével a tüzelőanyagokat gazdaságosan újra felhasználni, hatalmas hatással lehet.

– állapította meg Peter Zapol, a fejlesztésben résztvevő fizikus.

Az olcsó katalizátornak köszönhetően a mesterséges levél rendkívül költséghatékony. Ha a jövőben az eszköz segítségével sikerül a benzin árán – vagy akár olcsóbban – előállítani a szintetikus gázt, az az egész gazdaságot megváltoztathatja.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik