Az izzadságnak igen komoly evolúciós szerepe van a párválasztásban. A fogamzóképesség tetőpontján orrunk is segít annak eldöntésében, hogyan változtassuk meg a génállományunkat.
A sidney-i Macquaire Egyetem szakértői úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, milyen hatással van a verejték megítélésére a karotinokban gazdag ételek – azaz elsősorban a zöldségek és gyümölcsök – fogyasztása. A választás nem véletlenszerű, korábban ugyanis már kimutatták, hogy az anyag jelentősen javítja a bőr vonzerejét, és a testszagot is módosítja.
A kutatás során a női alanyokat arra kérték, hogy szippantsanak bele férfiaktól származó verejtékmintákba, majd értékeljék azokat intenzitás, vonzerő és minőségi jellemzők alapján. Hogy miért a nőket és nem a férfiakat választották ki a szaglászásra? Nos, a nők evolúciós okokból jóval érzékenyebbek a verejték illatára, a férfiak ráadásul jóval intenzívebb testszagot képesek termelni.
A szakértők arra jutottak, hogy azok a férfiak, akik sokféle zöldséget és gyümölcsöt, valamint megfelelő mennyiségű zsírt, húst, tojást és tofut fogyasztanak, jobb szagot árasztanak, mint azok, akik sok szénhidrátot esznek.
A nők szerint az egészségesen táplálkozók verejtéke édesebb, növényi és gyógyhatású aromát áraszt, míg a magas szénhidrát bevitelű férfiak izzadsága sokkal erősebb és kellemetlenebb szagú. Ha tehát egy férfi barátnőt keres, legelső lépésnek tökéletes, ha félreteszi a pizzát, és nekilát egy egészséges diéta kidolgozásának.
(Via: Popular Science)