Tudomány

Néhány főemlős egyszerűen imádja az alkoholt

Egyes főemlősöknek van ízlése az alkoholhoz. És most nem csak az emberre gondolunk, hanem nálunk jóval fejletlenebb élőlényekre is.

Bizonyos főemlősök szervezetében olyan enzim termelődik, amely jelentősen segíti az alkohol lebontását. Ez nem csupán a lazítás szempontjából fontos, hanem a nagyobb kalóriabevitel miatt is. A Darmouth Egyetem kutatói ebből kiindulva arra voltak kíváncsiak, hogy léteznek-e olyan nedvfogyasztó állatok, amelyek kifejezetten preferálják az erjedtebb táplálékot.

A csoport két élőlényt szemelt ki magának, a szunda-szigeti lajhármakit és a véznaujjú makit. Előbbi faj elsősorban erjesztett pálmanektárt, utóbbi főleg rovarlárvát, illetve időnként az utazók pálmája nedvét is fogyasztja.

Az észak karolinai Duke Makiközpont laboratóriumában a tudósok különböző alkoholszintű cukros főzetekkel “kínálták meg” a főemlősöket. A 30 próba során a véznaujjú makik mindig az erősebb nedvet választották, hasonlóan az 5 teszten a szunda-szigeti lajhármakik is az “ütősebb” szesz mellett tették le a voksot.

Mielőtt azt hinnénk, hogy a tudósok munkája annyiból állt, hogy leitatták a szerencsétlen állatokat, nem kell félni, nem töményeket szolgáltak fel. A kísérletben használt cukoroldatok 0 és 5 százalék közti alkoholtartalommal rendelkeztek – a makiknak azonban így is szinte mindig az erősebb kellett.

A kutatás még nem bizonyító erejű. Bár a véznaujjúaknál már korábban kimutatták, hogy van az alkohol lebontását segítő enzimük, a szunda-szigetieket még nem sikerült bebizonyítani az anyag jelenlétét. Mivel igen kevés próbát végeztek el a szakértők, így nem meggyőző az adathalmazuk, ráadásul a környezetben előforduló alkoholtartalmat és a hozzá fűződő nektárfogyasztási szokásokat sem vizsgálták még meg.

Ettől függetlenül az eredmények alátámaszthatják azt az elképzelést, hogy a fermentált táplálék megemésztésének képessége hatással van a főemlősök evolúciójára.

(Via: Royal Society Publishing)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik